Srbi u HNŽ-u postaju konstitutivni

Šerif Špago
Hercegovina.info

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović na konferenciji za medije danas je medijima rekao da garantira da će u roku mjesec dana Skupština Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) izmijeniti Ustav i na taj način priznati Srbe kao konstitutivan narod, a srpski jezik kao ravnopravan hrvatskom i bosanskom.

Uoči današnje sjednice Skupštine HNŽ to su komentirali predsjednik Skupštine Šerif Špago i zamjenik predsjedavajućeg Tomislav Martinović.

"Još od 2017. godine u skupštinskoj proceduri postoje amandmani koje je utvrdio klub zastupnika Bošnjaka i klub zastupnika Srba u prethodnom sazivu vezano za izmjenu Ustava, a koje se odnose na konstitutivnost srpskog naroda i na ravnopravnu upotrebu srpskog jezika i pisma ćirilice. Ono što ja mogu odgovorno reći je to da će svi zastupnici u klubu Bošnjaka podržati prijedlog kada on dođe od kolega zastupnika iz reda hrvatskog naroda.

Sve je pripremljeno, samo treba još mogućnost da se izmjene ustava utvrde i donesu dvotrećinskom većinom, odnosno s 20 ruku. Ukoliko klub Hrvata bude 'za', onda nema nikakvih problema da se to što prije završi, ako treba i izvanrednom sjednicom, kako bi to civilizacijsko pitanje riješili", rekao je Špago.

Incijativa će se uputiti i službeno,

"Klub zastupnika HDZ-a je danas prema Vladi uputio inicijativu da dovršimo dio ustavnih promjena koje se odnose na konstitutivnost Srba u HNŽ. Ta inicijativa će ići službeno kako bi to pitanje što prije okončali. Naravno mi ćemo pokušati u okviru tih izmjena i dopuna obuhvatiti ona pitanja koja se pojavljuju u Ustavu, a koja se tiču institucija koje već neko vrijeme nemamo.

Primjerice, Ureda župana, zamjenika župana odnosno bivšeg guvernera Županije, broja zastupnika u Skupštini, kako bismo trenutno stanje i pravni akt uskladili s onim što danas u praksi imamo", rekao je medijima Tomislav Martinović.