SRBI IMAJU DOJAVU Vlada HNŽ-a pripravnike objavila pod šiframa k'o u Auschwitzu, a oni znaju da je samo jedan Srbin

SRBI IMAJU DOJAVU Vlada HNŽ-a pripravnike objavila pod šiframa k'o u Auschwitzu, a oni znaju da je samo jedan Srbin
Hercegovina.info

Vlada HNŽ ove je godine pripravnike objavila pod šiframa koje neodoljivo podsjećaju na logore i brojke, s tim što je cilj drugi. Jednima holokaust, drugima sakriti imena i prezimena često i rodbine i prijatelja na listama. Tu su pogriješili sa mladim znantvenicima, gdje je drugi na listi premijerova prva rodbina, pa će zasigurno dogodine i ovaj popis biti pod šiframa. Zanimljivo, unatoč brojkama, a ne imenima, Srbi negoduju jer je među pripravnicima jedan Srbin. Opravdano se postavlja pitanje kako znaju, ako je ovaj popis, kao i mnogi drugi nastao u premijerovu kabinetu. 

Priopćenje Dodikovog ogranka u Mostaru prenosimo u cijelosti i bez lektorskih i drugih intervencija: 

"Povodom skorašnjeg prijema pripravnika u Vladu HNK-a, a vezano za odnos pomenute Vlade prema srpskoj zajednici u ovome kantonu, Gradski odbor SNSD-a Mostar ističe veliko nezadovoljstvo, te osuđuje kršenje osnovnih prava koja su srpskoj zajednici zagarantovana Ustavom FBiH.
Pored ovoga, analizirajući retrospektivno dešavanja, može se zaključiti da su srpski kandidati, godinama unazad, marginalizovani. Naime, 2017. godine Vlada je primila ukupno 125 pripravnika od čega je svega pet Srba. Takođe,  2019/20 ukupno je primljeno 150 pripravnika, od čega je samo jedan kandidat bio srpske nacionalnosti. Dodajemo da su ove godine ti brojevi i statistika još poražavajući. Vlada HNK-a u dva kruga 2021/2022 , primila je 168 pripravnika među kojima samo jedan srpske nacionalnosti". 

"Ovakav rezultat je još porazniji ako u razmatranje uzmemo činjenicu da su Srbi od  avgusta 2021. godine i zvanično konstitutivan narod u HNK. Zašto se u HNK nastavlja sa diskriminatorskom politikom prema srpskom narodu, da li je i ovo pravi pokazatelj položaja srpske zajednice u “Građanskoj” BiH. Bojimo se da je poruka koja je i ovaj put na ovako ružan način poslata ne samo srbima u HNK, nego i čitavoj međunarodnoj zajednici da vlastima  HNK i FBiH nisu potrebni, ni dobrodošli pripadnici srpske zajednice pa makar to bili i visokoobrazovani građani. Nažalost nada da se možemo izdići iznad stranačkog, nacionalnog,  dičiti se i ponositi i  u našem kantonu multinacionalnim i multikulturalnim polako, ako ne i brzo, blijedi i odlazi u nepovrat.
Uprkos svemu navedenom, želimo da vjerujemo da su u pitanju proceduralne greške, te  pozivamo odgovorne da razmotre u trećem krugu kanditate i srpske nacionalnosti, te usklade svoje odluke i sa Ustavom BiH i HNK. Vjerujemo da će i kandidati srpske nacionalnost imati priliku da kroz vrijedan rad tokom jedne godine pripravničkog staža steknu određena znanja i iskustva u struci, ali i doprinesu razvoju i prosperitetu svih građana,  kantona i države u cjelini", kaže se u priopćenju koje potpisuje predsjednik Gradskog odbora SNSD Mostar Velibor Milivojević.