SRAMOTNO Vlada oduzima veliko zemljište od dvije obitelji i daje ga privatnoj tvrtki za izgradnju solarne elektrane

Trebinje,Bileća,Mosko,solarna elektrana
Hercegovina.info

Popu popovo, narodu narodno, državi državno. Državi narodno, narodu "traka preko usta da šuti". Tako otprilike izgleda priča obitelji Butulija i Parežanin u mjestu Mosko između Bileće i Trebinja. Do unazad nekoliko desetljeća, Mosko nikome nije bilo zanimljivo. Hercegovački kamen i hladna zemlja tjerali su ljude odatle "trbuhom za kruhom", a samo je šačica njih koji su ostali i odlučili tim njivama hraniti i školovati svoju djecu. Butulije i Parežani trebali bi ostati bez oko 30 tisuća četvornih metara zemljišta, jer je Vlada Republike Srpske izdala rješenje kojim se njihova zemlja oduzima i dodjeljuje privatnoj tvrtki za izgradnju solarne elektrane.

Trebinje,Bileća,Mosko,solarna elektrana

Trebinje,Bileća,Mosko,solarna elektrana

“Republici Srpskoj, nakon konačnosti rješenja o eksproprijaciji, dozvoljava se stupanje u posjed nekretnina ekspropriranih rješenjem Republičke uprave za geodetske i imovinsko- pravne poslove, područne jedinice Bileća br. 21.13/473-8/21 od 03.11.2021. godine, a radi izgradnje solarne elektrane na području općine Bileća i to kč. br. 168, zvana Mera, livada četvrte klase u površini 6734 m2, upisane u Ln. broj: 4 KO Zarječje, kao vlasništvo Butulija (Marka) Branko sa 1/1 dijela”, stoji u rješenju potpisano od strane Predsjednika Vlade RS Radovana Viškovića.

Branko Butulija ovih dana vodi donkihotovsku borbu s vlastima. Tim rješenjem Butuliji bi trebalo biti oduzeto oko 7.000 četvornih metara zemljišta. Branko ističe da im je prije par godina bila ponuđena cijena od 1,5 KM po metru četvornom, na što oni nisu pristali.

Trebinje,Bileća,Mosko,solarna elektrana

“Ovo je jedno nasilje koje je neviđeno do dana današnjeg. Što da očekujemo dalje? Da nam otimaju sestre, kćerke i da ih odvode u harem. Ovo su moćnici, tajkuni, odnarođena vlada, odnarođena država od ovoga naroda. Ovo je sve naša djedovina ovdje, naša ognjišta koja su oni sačuvali kroz povijest. Kako mi danas ovo možemo sačuvati? Nasilno nam oduzimaju. Nama je ostalo samo golim životima i evo ovim štapom braniti se. Do toga nas je dovela ova vlast”, kaže Branko Butulija za Hercegovina.info.

Kako tvrdi naš sugovornik, godinama unazad ta parcela se u zemljišnim knjigama vodilo kao oranica, da bi je sad pretvorili u pašnjak četvrte klase.

Trebinje,Bileća,Mosko,solarna elektrana

“Ova moja parcela stara je preko stotinu godina. Ovdje su moj djed i baka godinama radili i obrađivali. Ja sam nastavio raditi, skoro 60 godina. Ja sam se s ove parcele školovao, tu su moji roditelji prolijevali znoj i oni su sad došli da mi ovo uzmu bez ikakve naknade. Ja ne želim nikakav novac. Samo ne dam ono što je moje. Ove parcele su njima bitne zato što se nalaze odmah pokraj ceste. Stotinu i više godina ova zemlja se u zemljišnim knjigama vodila kao oranica, oni su to sad pretvorili u livadu, pašnjak četvrte klase, kako bi mi potpuno obezvrijedili, potpuno podcijenili to imanje. To je neviđen kriminal”, ističe Butulija.

U istoj situaciji našao se i Petar Butulija. Kako kaže, ovo je njegova djedovina. U najtežim vremenima na toj parceli su sadili krumpir kako bi preživjeli. A sada im oduzimaju bez ikakve naknade i daju drugom privatniku.

Trebinje,Bileća,Mosko,solarna elektrana

“Pa mogli smo i mi izdati zemlju na 10-15 godina i uzimati novac od naših njiva. Ali oni hoće sve uzeti nam besplatno. Osjećam se poniženo. Litar goriva danas je 3,5 KM, a oni hoće njivu za 1,5 KM po metru četvornom. Sve što rade, rade u svoju korist, nama otimaju. Dolaze bez pitanja, ulaze u njive i premjeravaju. Ovo nema nigdje, nego u ovoj državi koja je bez zakona i bez ičega”, kaže Petar Butulija za naš portal.

Slušajući priču mještana sela Mosko, postavlja se pitanje, hoćemo li od sada morati kriti osobne stvari jer nikada ne znamo kada netko može naići i zaljubiti se u naš auto, cipele ili novu jaknu.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.