Sramota: Na račune telefona i struje plaćamo dodatnih 80 pf. provizije

Naime, na šalterima Hrvatske pošte u Mostaru sada se na tri računa za telefonske usluge, mobitel i utrošenu električnu energiju plaća po osamdeset feninga provizije.

Nova poslovna politika

Kako su pojasnili iz Odjela marketinga Hrvatske pošte u Mostaru, to je rezultat raskida ugovora između Hrvatske pošte s Javnim poduzećem Elektroprivreda Herceg Bosne i Hrvatskim telekomom koji su do sada na sebe preuzimali obvezu plaćanja provizije za obavljanje ove usluge platnoga prometa na šalterima Hrvatske pošte. Budući da EP Herceg Bosne i Hrvatski telekom nisu željeli više snositi tu obvezu, trošak je na kraju isporučen građanima, kao krajnjim korisnicima. Cjenik Hrvatske pošte pri plaćanju računa ipak je niži od banaka koje za sve transakcije, tako i za plaćanje računa Eroneta, Hrvatskog telekoma ili pak Elektroprivrede naplaćuju po jednu marku po računu. U prosjeku, ovako će građani plaćati 2,4 marke na poštanskim šalterima više iz svoga novčanika nego što su do sada plaćali.

Ne može bez pošte

Moguće je, međutim, da svoj račun za usluge za električnu energiju građani izmire i bez plaćanja naknade. No, za to će morati otići na najmanje dva mjesta, naplatno mjesto EP Herceg Bosne i poštu. I dok je, naime, moguće platiti račun za fiksnu telefoniju u prodajnim mjestima HT-a Mostar, dotle nije moguće platiti račun za mobilnu telefoniju (Eronet). Moguće je račune plaćati i putem naloga na internetu, za što banke naplaćuju proviziju od pola marke. Međutim, na šalterima banke naplaćuju po marku za svaki račun ukoliko je iznos na računu do 100 maraka, dok se iznad toga naplaćuju veće provizije. U svakom slučaju pošta ostaje najisplativije mjesto za plaćanje svih računa jer će na taj način građani uštedjeti oko jedne marke svakoga mjeseca.

izvor: večernji list