SPOROVI KOČE PROJEKT Tri kineske tvrtke bore se za najveću hidroelektranu u Republici Srpskoj

hidroelektrana Buk Bijela
Capital.ba

Hidroelektranu „Buk Bijela“ gradit će jedna od tri kineske tvrtke koje su trenutno same u utrci za ovaj projekt vrijedan 250 milijuna eura. Ovo će biti treći kapitalni energetski objekt koji je Republika Srpska povjerila kineskim kompanijama, otkriva portal CAPITAL.

HE „Buk Bijela“ je zajednički pothvat „Elektroprivrede Republike Srpske“ i „Elektroprivrede Srbije“ i dio je projekta hidroenergetski sustav Gornja Drina koji osim ove predviđa gradnju još dvije hidroelektrane.

Kompletan projekt će biti financiran u omjeru 51 posto “Elektroprivreda Srbije”, 49 posto “Elektroprivreda Republike Srpske”, koliki je i udio suvlasništva u zajedničkoj tvrtki „HES Gornja Drina”.

S obzirom na to da je Srbija većinski vlasnik zajedničkog poduzeća, nije bilo obveze raspisivanja tendera, zbog čega je rukovodstvo „HES Gornja Drina“ direktno pregovaralo s potencijalnim izvođačima.

Izvođač treba osigurati i financiranje

U opciji je, prema našim informacijama, bilo desetak tvrtki od kojih su na kraju konkretne ponude dostavile samo tri kineske kompanije.

Najnižu ponudu vrijednu 248 milijuna eura dostavio je „Dongfang Electric Corporation“.

Ponuda kompanije „Power China“ teška je 263 milijuna eura, dok je ponuda kompanije „Energy China“ za milijun skuplja i iznosi 264 milijuna eura.

Osim izgradnje, tvrtka koja bude izabrana za izvođača treba osigurati i financiranje, odnosno planirana je izgradnja po sustavu „ključ u ruke“, tako da će se pri odabiru najpovoljnije ponude gledati i uvjeti financiranja.

Garanciju za vraćanje kredita dat će i Vlada RS i Vlada Srbije, a naknadno će biti odlučeno tko će za koliki iznos garantirati.

Da su ove kompanije u utrci za gradnju „Buk Bijele“ za CAPITAL je potvrdio i pomoćnik ministra energetike i rudarstva RS Milan Baštinac koji je ujedno i predsjednik Upravnog odbora poduzeća „HES Gornja Drina“.

Baštinac kaže da je u toku evaluacija dostavljenih ponuda koja bi trebala biti gotova do 1. rujna.

„Kada je u pitanju sam projekt izgradnje HE „Buk Bijela“ u tijeku su pripremni radovi koji bi trebali biti gotovi do kraja rujna, kada bi lokacija bila spremna za generalne radove“, kaže Baštinac.

Sama gradnja hidroelektrane, međutim, sigurno neće početi do polovine iduće godine s obzirom na to da nakon izbora najpovoljnijeg ponuđača tek kreću pregovori s njima o konkretnim ugovornim odredbama.

Sporovi koče projekt

Također, ono što ovaj projekt usporava su dva spora koja se vode paralelno.

Jedan se vodi pred Ustavnim sudom BiH koji je po zahtjevu 24 poslanika Zastupničkog doma parlamenta BiH polovinom 2021. godine utvrdio da postoji spor u vezi s odlukama o koncesijama, odnosno to što je Republika Srpska dala koncesiju za izgradnju HE Buk Bijela na rijeci Drini u općini Foča.hidroelektrana Buk Bijela


Poslanicima iz Federacije BiH koji su podnijeli apelaciju bilo je sporno to što koncesiju dodjeljuje Republika Srpska, a ne institucije BiH, jer se radi o, kako su tvrdili, “međudržavnom” projektu.

Nakon što je utvrdio da postoje pravne dileme, Ustavni sud je naložio Komisiji za koncesije BiH da u roku od tri mjeseca riješi spor.

Kako taj rok nije ispoštovan, Ustavni sud BiH je Komisiji produžavao rok, ali ona nije uspjela završiti posao već je sve ponovo prebacila Ustavnom sudu BiH. čija odluka se još uvijek čeka.

Također, pred UNESCO-om se vodi spor koji je oko potencijalnog narušavanja zaštićenog područja Durmitora pokrenula Crna Gora.

Po navodima iz Crne Gore, zaštićeno područje Durmitora bi se narušilo izgradnjom Hidroelektrane Buk Bijela u Foči.

Tim povodom krajem prošlog mjeseca je u Parizu održan sastanak predstavnika Vlade Republike Srpske s direktorom UNESCO-a za Svjetsko nasljeđe Lazarom Assomo-om, na kojem je dogovoreno da će biti izrađena dodatna ekološka studija za ovu hidroelektranu koja će obraditi moguće efekte na zaštićeno područje Nacionalnog parka Durmitor.

Inače, kamen temeljac za „Buk Bijelu“ na Drini položili su polovinom svibnja 2021. godine premijeri Republike Srpske i Srbije Radovan Višković i Ana Brnabić, a odmah nakon toga krenuo je spor pred Ustavnim sudom.

Prema projektu sustav hidroelektrana “Gornja Drina” sastoji se od tri hidroelektrane koje će zajednički graditi Srbija i Republika Srpska.

Vrijednost prve hidroelektrane, odnosno HE „Buk Bijela“ je oko 250 milijuna eura, dok je vrijednost ukupne investicije procijenjena na oko 520 milijuna eura.

Ekolozi protiv gradnje hidroelektrana

Iz Centra za životnu sredinu Banja Luka kažu da su u vezi s ovim projektom razgovarali i s predstavnicima lokalne zajednice i institucija RS kako bi dobili sliku koliko je sam taj projekt uopće od javnog interesa, ali i koliko će naštetiti životnoj sredini.

Kaže da je lokacija ove HE i druge dvije koje se također planiraju graditi predviđena u gornjem slivu rijeke Drine koje je jedno od najznačajnijih prirodnih bogatstava u RS.

„Mi smo apsolutno protiv tog projekta zbog činjenice da struje imamo sasvim dovoljno kao i hidroenergetskih objekata. Ono što nama nedostaje je solarna i energija iz vjetra, a posebno nam fali solarne energije koju građani mogu sami proizvoditi“, rekao je uza CAPITAL Vladimir Topić iz Centra za životnu sredinu.

Kinezi grade i HE „Dabar“

Izgradnjom HE „Buk Bijela“ kineske kompanije će nastaviti prodor u energetskom sektoru Republike Srpske.

Naime, ova HE je treći veliki energetski projekt koji Kinezi rade u Srpskoj.

Podsjećamo, krajem lipnja je, nakon nekoliko odgađanja, počela izgradnja hidroelektrane „Dabar“ koju također po sistemu ključ u ruke gradi kineska kompanija Gezuba grupa.

Ugovor za ovaj projekt, vrijedan 338 milijuna eura, potpisan je još u svibnju 2020. godine.

hidroelektrana Buk Bijela

Vlada Republike Srpske dala je garanciju za 85 posto vrijednosti ugovora, dok je Elektroprivreda RS uplatila 15 posto, kao i ostale naknade.

Gradnju HE kreditira Izvozno-uvozna banka Kine.

Ukupna vrijednost HE „Dabar“ procijenjena je na oko 660 milijuna KM, a CAPITAL je ranije pisao da je cijena izgradnje u samo nekoliko godina porasla za 300 milijuna maraka.

Generalni direktor „Elektroprivrede RS“ Luka Petrović rekao je ranije da je rok za završetak radova 46 mjeseci.

Pored HE „Dabar“, kineske kompanije grade i hidroelektrane „Bistrica“ u Foči.

Kamen temeljac za početak građevinskih radova na izgradnji hidroelektrana na rijeci Bistrica postavljen je 27. decembra 2021. godine, uz prisustvo premijera RS Radovana Viškovića i ministra energetike i rudarstva RS Petra Đokića, i to bez potrebnih građevinskih i ekoloških dozvola, kao i bez novca za gradnju.

Izgradnja energetskog sustava hidroelektrane Bistrica, koji će se sastojati od tri elektrane ukupno će koštati 102 milijuna eura, a novac za izgradnju treba da osigura investitor, poduzeće „Hidroelektrane Bistrica“, koje su u većinskom vlasništvu „Hidroelektrane na Drini“.

„HE na Drini“ kao investitor imale su dosta problema da osiguraju novac za taj projekt, a to pitanje i dalje je jedan od velikih problema što se može vidjeti i na Skupštinama akcionara ovog poduzeća.

Naime, na posljednjoj Skupštini akcionara „HE na Drini“ koja je održana krajem srpnja, pojedini akcionari su imali zamjerke na velika izdvajanja ovog poduzeća za dokapitalizaciju HE „Bistrica“ navodeći da se time financijski iscrpljuju „HE na „Drini.

hidroelektrana Buk Bijela