SPORNI UGOVORI Ravnateljica škole osuđena jer je nezakonito zaposlila kćerku

potpisivanje ugovora
Unsplash

Općinski sud u Bihaću osudio je prvostupanjskom presudom Elviru Mušić (51) na šest mjeseci zatvora zbog kaznenog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Tužiteljstvo USŽ je prethodno protiv nje podiglo optužnicu kojom se teretila kako je od 28. listopada 2019. godine do 24. travnja 2020. godine u Bihaću kao odgovorna osoba, odnosno vršitelj dužnosti direktora Osnovne škole “Kamenica”, na protuzakonit zaključila više ugovora o radu sa svojom kćerkom H. M. M. i tako joj pribavila korist u vidu nezakonitog zasnivanja radnog odnosa.

U presudi se navodi kako je pri tome bila svjesna da prekoračuje svoja službena ovlaštenja i krši pravilnik škole kojim je propisano da se nastavnici zapošljavaju putem javnog natječaja, a da odluku o tome donosi školski odbor, a time je prekršila i odredbe Zakona o osnovnom i općem srednjem odgoju i obrazovanju, prenose Nezavisne novine.

Osuđenoj je izrečena sigurnosna mjera zabrane obavljanja poziva, djelatnosti ili dužnosti te joj se zabranjuje da u razdoblju od tri godine, računajući od dana pravosnažnosti presude, obavlja rukovodeću funkciju u ustanovama osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, s tim da se vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora ne uračunava u trajanje ove sigurnosne mjere.

Protiv ove presude dopuštena je žalba Županijskom sudu u Bihaću.