SPORNI PRIVATNI FAKULTET Tužiteljstvo ih istražuje, a oni bez problema i dalje posluju

Internacionalni univerzitet Goražde

Tužiteljstvo BiH formiralo je predmet u vezi eventualnih nepravilnosti u radu Internacionalnog univerziteta u Goraždu, a o čemu je Žurnal prethodnih mjeseci objavio seriju tekstova. Iz Županijskog tužiteljstva  Bosansko-podrinjske županije potvrdili su da su 18. svibnja obaviješteni da je Tužiteljstvo BiH preuzelo rad na ovom predmetu, te su im proslijedili kompletan popis sa svim prikupljenim saznjanjima. 

Bez obzira na formirani predmet, Internacionalni univerzitet u Goraždu bez problema posluje, pa čak i s javnim institucijama, piše Žurnal.

„Na temelju potpisanog ugovora, 16.12.2022. studenti Fakulteta zdravstvenih studija obavljaju praktični dio nastave. Nastavnim planom i programom predviđeno je obavezno obavljanje prakse. Internacionalni univerzitet u Goraždu realizira sporazume te pruža studentima kvalitetnu realizaciju praktičnog dijela nastave”, obavijestili su javnost iz Internacionalnog univerziteta u Goraždu 19. prosinca prošle godine o novom ugovoru s Domom zdravlja Sarajevske županije. 

Nekoliko dana kasnije, 28. prosinca 2022. iz ovog Univerziteta su priopćili da je predsjednik Upravnog odbora Doma zdravlja Sarajevske županije Ademir Spahić izabran u akademsko zvanje docenta.

Početkom travnja ove godine, docent Spahić imenovan je za novog predsjedavajućeg Senata Internacionalnog univerziteta u Goraždu. Ademir Spahić kadar je SDP-a i na posljednjim izborima bio je kandidat za Skupštinu SŽ.

Za docenta Spahića nema ništa sporno u ovim činjenicama. U razgovoru za Žurnal kaže da ne postoji sukob interesa.

"Nije sukob interesa, zašto bi bio? Da je to sukob interesa onda bi u sukobu interesa bili svi iz svih ostalih javno zdravstvenih ustanova koji su imenovani na raznim fakultetima. Po toj logici bi u sukobu interesa bio i svaki šef klinike, bilo na kliničkom centru ili općoj bolnici, koji je imenovan u akademsko zvanje na bilo kojem fakultetu", navodi Spahić.

Vezano za nepravilnosti u radu Univerziteta a o čemu je Žurnal ranije pisao, Ademir Spahić kaže da se nada da će svi oni koji su sudjelovali u kriminalu biti kazneno gonjeni i da će odgovarati za takve stvari.

"Ja sam legalist i tko god je radio neke nepravilnosti treba odgovarati s najvećom kaznom, pogotovo ako se radi o visokoobrazovnom sustavu", zaključuje Spahić.

Podsjetimo, pisalo se i ranije da su narušeni međuljudski odnosi bivših zaposlenika i suradnika s Upravom Internacionalnog univerziteta u Goraždu otkrili brojne nepravilnosti u radu ove ustanove.

Objavili smo ranije dvije diplome za doktora stomatologije Internacionalnog univerziteta u Goraždu, iako Univerzitet službeno nema niti jednog diplomiranog doktora stomatologije, niti su prethodnih godina imali upisanih studenata Stomatologije. Sadašnja Uprava Univerziteta tvrdi da im bivši zaposlenici podmeću priču o prodaji diploma kako bi skrenuli pažnju sa pokušaja otimanja fakulteta od osnivača, dok ovi to negiraju.

Osim spornih diploma stomatologije nedavno je nadležnim institucijama dostavljeno nekoliko prijava zbog drugih nepravilnosti vezanih za rad Internacionalnog univerziteta u Goraždu. U njima se navodi da ovaj Univerzitet nema potrebne uvjete za rad, te da se nastavni proces gotovo ni ne odvija.

Iz Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta potvrdili su da prijave proslijedili nadležnim organima.

Pojavile su se i informacije o prodaji pozivnih pisama za fiktivno studiranje u BiH studentima iz Irana, Iraka, Sirije, Egipta i Libije, kako bi legalno ušli u BiH, a zatim ilegalno nastavili prema zemljama Europske unije.

Žurnal je ranije objavio i rješenja Ministarstva obrazovanja, mladih, znanosti, kulture i sporta BPK iz svibnja 2016. kojim se nalaže Internacionalnom univerzitetu u Goraždu da u roku od godinu otklone nedostatke i da u radni odnos prime odgovarajući nastavni kadar, da osiguraju učionički, amfiteatarski i drugi prostor za izvođenje nastave, te da formiraju nastavno-naučna Vijeća. Također, u to su vrijeme iz Ministarstva odbijali da Univerzitetu daju suglasnost za rad Fakulteta zdravstvenih nauka, ali ih je spasio sporazum o suradnji s KCUS-a. Neslužbeni izvori Žurnala naveli su i da su s KCUS-a povukli ovu suglasnost prije nekoliko mjeseci.