SPOMENUO I BIH Glavni tajnik NATO-a otkrio koje protumjere će poduzeti

prijetnje,Rusija,BIH,Jens Stoltenberg ,nato,nato,Jens Stoltenberg
AFP

Čelnici NATO-a rekli su u petak da će rasporediti dodatne snage na istoku Europe nakon invazije Rusije na Ukrajinu, rekavši da je Moskva ranije lagala o svojim namjerama, prenosi Hina.

"Nikoga ne smije zavarati baraža laži ruske vlade", reklo je 30 čelnika u zajedničkom priopćenju objavljenom nakon virtualnog samita kojem je predsjedao glavni tajnik Jens Stoltenberg.

"Sada vršimo značajna dodatna obrambena raspoređivanja snaga u istočnom dijelu Saveza", stoji u priopćenju, u kojem se ne iznosi više pojedinosti o toj namjeri.

Nakon sastanka, Stoltenberg je održao konferenciju za novinare na kojoj je rekao da je Rusija "narušila mir u Europi". Narod Ukrajine bori se za svoju slobodu, suočen ničim izazvanom ruskom invazijom. - Izražavamo žaljenje zbog ljudskih žrtava, ogromne patnje i uništenja, rekao je.

Pozvao je Rusiju da zaustavi "besmisleni rat".

"Svijet će od Rusije i Bjelorusije tražiti da odgovaraju za svoje postupke. Rusije je agresor, a Bjelorusija je ta koja joj pomaže, dodao je.

Stoltenberg je rekao da ciljevi Kremlja nisu ograničeni na Ukrajinu, a Putinovu odluku da nastavi s agresijom nazvao je "strašnom strateškom pogreškom".

'Rusija će za ovo platiti veliku cijenu u godinama koje dolaze. NATO saveznici i EU već su Rusiji uveli značajne sankcije, a moraju biti spremni učiniti i više.

Glavni tajnik NATO-a rekao je da Kremlj pokušava zaustaviti NATO u tome da pruža potporu svojim partnerima i saveznicima. Naglasio je da će se snage boriti za "svaki pedalj teritorija NATO-a" te je dodao kako će nastaviti pružati potporu Ukrajini, ali i drugim državama u regiji kojima Rusija prijeti, uključujući Gruziju, Moldaviju i Bosni i Hercegovinu.