SPAŠAVANJE 'PRIVATNIKA ČAVARE' Kako bi zaobišli američke sankcije, HDZ želi isplaćivanje plaća 'na ruke'

Marinko Čavara

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odlučio je na nedavno održanoj sjednici da neće po hitnom postupku razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o financiranju institucija BiH, čiji je predlagač Predrag Kožul iz Kluba zastupnika HDZ BiH.

Da je zakon usvojen, to bi omogućilo isplatu plaće i drugih primanja u gotovini, između ostalih, zastupnicima Marinku Čavari (HDZ BiH) te Nikoli Špiriću (SNSD), piše Raport.

Čavara i Špirić nalaze na crnoj listi SAD, čije sankcije su im zatvorile račune na koje ne mogu primati plaću.

Čavara se nedavno žalio i Vijeću ministara BiH na činjenicu da mu je zatvoren račun te da su mu na taj način uskraćena primanja.

Stranački kolega Kožul potom je uputio u parlamentarnu proceduru prijedlog spomenutog zakona, koji je skinut s hitne procedure.

Odlučeno je da će predloženi zakon biti razmatran u skraćenoj proceduri na narednoj sjednici.

U prvom redu postavlja se pitanje otkud uopće ovaj zakon na stolu pred zastupnicima?

"Zakon nije ni bio planiran za spomenutu sjednicu Zastupničkog doma", kazat će za Raport Nihad Omerović, zastupnik NiP-a i dodao da je prisustvovao proširenom kolegiju te da je predsjednik Kluba HDZ-a Kožul delegirao taj zakon i da im je, nakon toga, dostavljen i tekst zakona.

Nihad Omerović: Neću podržati zakon iz pragmatičnih razloga

"Vidio sam šta suštinski podrazumijeva zakon o financiranju institucija BiH", reći će Omerović i istaknuti da neće podržati izmjene.

"Neću podržati zakon iz pragmatičnih razloga. Kroz izmjene ovog zakona, odnosno u izmjenama je predviđeno da se u tom članu mijenja član 29 na način da se pored žiralnog načina isplate plaća, omogući gotovinsko. Suština i cilj tih izmjena je da se osobama koje su na američkoj crnoj listi omoguće određena primanja zašto su i predviđene sankcije. Samim tim činom mislim da bismo na neki način narušili kredibilitet američke vanjske politike, svega onoga što čini nama i mi bismo na određen način bili sučinitelji  kršenja američkih sankcija", jasan je sugovornik.

S druge strane, dodaje, treba vidjeti postoji li neki drugi način za osobe koje pošteno i korektno obavljaju posao, da im se omogući primanje novčane naknade za rad", ali u ovom slučaju neću podržati takve izmjene, naročito za osobe koje se nalaze na američkoj crnoj listi".

Na pitanje Raporta bi li eventualno usvajanje takvog zakona alarmiralo na uvođenje novih sankcija, Omerović odgovara:

"NSRS je usvojio takav jedan zakon i vidjet ćemo kakve će biti posljedice usvajanja takvog zakona. To donošenje je bilo u setu s nizom drugih zakona koji su u suprotnosti ne samo sa stavovima američke administracije, vanjske politike nego i sa standardima Europske unije", kaže zastupnik Kluba NiP-a za Raport.

Ističe da nije podržao hitan, a ni skraćeni postupak zakona, tako da i u konačnom neće podržati, a da svi oni koji podrže zakon "trebaju razmisliti o eventualnim sankcijama za donositelje takvog zakona".

Ni zastupnik iz Kluba SDP-a Saša Magazinović nije znao da će se zakon pojaviti na sjednici Doma.

"Nisam imao nikakvih naznaka da će se ovaj zakon naći na Zastupničkom domu. Prema mojim informacijama, ni veći broj kolega nije znao da će se taj zakon pojaviti", naveo je Magazinović za Raport.

Dodaje da je Klub SDP- već stavio jasno do znanja da neće podržati spomenute izmjene zakona.

"Mi smo se već izjasnili glasajući u proceduri, dakle, što se nas tiče, ta priča je već završena, mi smo glasali u tri navrata i Klub SDP-a je glasao protiv. Nismo odobrili ni hitnu, ni skraćenu proceduru i to je već naš stav o zakonu", reći će sugovornik.

Što će biti s tim zakonom, kaže da ne zna, "ali ako je imao šansu da bude usvojen, imao je šansu na toj sjednici, on je skinut glasanjem protiv hitne procedure i to je, mislim, njegova sudbina".

S jedne strane misli da nema šanske da bude usvojen.

"Druga stvar, američko veleposlanstvo vrlo jasno je objasnilo u priopćenju prije dva dana da taj zakon znači poništavanje značajnog dijela njihovih sankcija i mislim da su toga svjesni i oni koji su bili suzdržani ili su podržali hitnu proceduru tog zakona", kazao je Magazinović.