SOLAROMANIJA Mađari preuzimaju najveći projekt u Hercegovini, detalji sporazuma potpisani u tajnosti

Solari

Tvrtka "Lugos Renewables" iz Mađarske preuzet će vlasništvo nad solarnom elektranom Trebinje 1 nakon što je Konkurencijski savjet BiH donio rješenje kojim se ovo odobrava.

Konkurencijski savjet BiH je ovu odluku donio 16. studenog prošle godine.

"Ocjenjuje se dopuštenom koncentracija na tržištu proizvodnje, trgovine i opskrbe električnom energijom na teritoriju entiteta Republike Srpske koja će nastati stjecanjem kontrole gospodarskog subjekta 'Lugos Renewables Karlatolt Felelossegu Tarsasag' nad gospodarskim subjektom solarna fotonaponska elektrana Trebinje 1 kupovinom vlasničkih udjela", piše u rješenju koje je objavljeno u "Službenom glasniku BiH".

U njemu se navodi da će Mađari imati zajedničko vlasništvo nad solarnom elektranom Trebinje 1 s "Elektroprivredom Republike Srpske" (EP RS), ali ne piše koliki su postoci.

"Obavezuju se podnositelji prijave, gospodarski subjekti Mješoviti holding 'Elektroprivreda Republike Srpske', Matično poduzeće a.d. Trebinje i 'Lugos Renewables Karlatolt Felelossegu Tarsasag', da uplate administrativnu taksu u ukupnom iznosu od 5.000 KM u korist proračuna institucija Bosne i Hercegovine. Ovo rješenje o koncentraciji upisuje se u Registar koncentracija. Ovo rješenje je konačno i bit će objavljeno u 'Službenom glasniku BiH', službenim glasilima entiteta i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine", dalje piše u rješenju.

Inače, prijava koncentracije podnesena je još u siječnju 2022. godine, i to od Mješovitog holdinga "Elektroprivreda RS", Matičnog poduzeća Trebinje i "Lugos Renewables Karlatolt Felelossegu Tarsasaga" iz Mađarske.

Željka Cvijanović, predsjedavajuća i član Predsjedništva BiH, tijekom posjete Mađarskoj u siječnju izjavila je da bi ove godine trebala početi izgradnja solarne elektrane u Trebinju, a da bi krajem 2024. godine trebalo da bude završen taj projekt.

"Ulazimo u godinu kada bi se trebala početi gradit solarna elektrana u Trebinju kao jedan od simbola našeg zajedničkog odnosa i prema energetici i gospodarstvu, da bi krajem 2024. godine trebao biti završen taj projekt", kazala je Cvijanovićeva nakon sastanka s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Kako su mediji ranije pisali, ova solarna elektrana trebala bi se graditi u okolini Trebinja, vrijedna je više od 50 milijuna eura i kao takva bit će najveća u BiH.

Generalni direktor mađarske tvrtke Ištvan Halaš nedavno je rekao da je tvrtka s "Elektroprivredom Republike Srpske" potpisala sporazum o tajnosti što se tiče određenih detalja ugovora, ali su neki mediji pisali da će Mađari biti vlasnici 70 odsto udjela u elektrani.