SOLARNI PARK NEVESINJE “Etmaxu” koncesije, od Rusa investicija

Milorad Dodik

Petar Đokić, ministar rudarstva i energetike Republike Srpske potvrdio je za Impuls da se očekuje ulazak "ruskog investitora" u partnerstvo s domaćom tvrtkom koja ima koncesiju za solarnu elektranu u Nevesinju.

Đokić je 31. marta ove godine sa vlasnikom "Etmaxa" Sinišom Maksimovićem potpisao ugovor o koncesiji i korištenju solarnih fotonaponskih elektrana, odnosno solarnog parka na području općine Nevesinje, piše Impuls.

Kako je tada rečeno, ukupna snaga panela u parku bit će 500 megavata, a procijenjena vrijednost investicije je 880 milijuna maraka. Maksimović je naknadno izjavio da će sa svim komponentama investicije vrijednost doseći i do 500 milijuna eura.

No, u obraćanju medijima nakon potpisivanja ugovora s ministrom, Maksimović nije mogao potvrditi iz kojih će sredstava financirati ovaj megalomanski projekt.

"Razdoblje u kojem ćemo raditi projektiranje iskoristit ćemo da utvrdimo koji nam je od modela financiranja najprihvatljiviji, a imamo nekoliko ponuda", zaključio je Maksimović. Za sada je, kako je rečeno, u proračun Republike Srpske uredno uplatio jednokratnu koncesijsku naknadu u iznosu od sedam milijuna maraka.

Za razliku od Maksimovića, Đokić izgleda vidi "koji bi model financiranja" Maksimoviću mogao biti najprihvatljiviji.

“Postoji mogućnost da ruska kompanija bude partner našoj firmi koja ima sklopljen ugovor o koncesiji na području općine Nevesinje. Pregovori s njima bit će vođeni u drugoj polovici kolovoza”, rekao je Đokić za Impuls.

S direktorom i vlasnikom “Etmaxa” nismo uspjeli stupiti u kontakt. Njegova tajnica nam je kratko rekla da je direktor na putu, izvan zemlje, gdje će ostati nekoliko dana, te da nam ne mogu ništa reći dok se ne vrati.

Postoje Rusi

Priča o ruskom ulaganju u proizvodnju solarne energije u Nevesinju počela je u prosincu 2021. godine nakon što je Milorad Dodik, tadašnji član Predsjedništva BiH, boravio u Rusiji i navodno se sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Riječ je o famoznom Dodikovom posjetu Ruskoj Federaciji, koji je ostao zapamćen po tome što nije objavljena niti jedna snimka navodnog susreta s Putinom, niti je itko, ni u Rusiji ni u BiH, otkrio koje su teme razgovora sastanak bili.
No, tada se oglasio načelnik Općine Nevesinje Milenko Avdalović, koji se pohvalio da je jedna od tema sastanka bila, navodno, izgradnja solarne elektrane pored magistralne ceste Nevesinje-Gacko na lokalitetu Kovačica.

Čak je u programu RTRS-a 3. prosinca 2021. objavio da je “Vlada Republike Srpske jučer dala koncesiju za solarnu elektranu od šezdeset megavata pored magistralnog puta Nevesinje-Gacko, 3-4 kilometra od Nevesinja, a da je predsjednik Dodik u razgovoru s Putinom spomenuo ovu značajnu investiciju za Nevesinje”, kazao je tada Avdalović. Vijest da će Rusi graditi solarnu elektranu u Kovačicama kod Nevesinja prenijelo je više medija.

Rusa nema

Međutim, koncesija "ruskom investitoru" nikada nije upisana u registar koncesija Republike Srpske.
Opovrgavajući više puta ponovljene tvrdnje načelnika Avdalovića, Đokić je izričito rekao da "nijedna ruska kompanija do sada nije sklopila ugovor o koncesiji na tom lokalitetu". Investicije se tek očekuju.
Na povezanost koncesijskog ugovora s "Etmaxom" i očekivanih ruskih investitora, osim vrijednosti investicije, govori i sama lokacija projekta.
Ipak, koncesiju za izgradnju i korištenje solarne elektrane na više puta spominjanom i ruskom investitoru namijenjenu Kovačici dobila je tvrtka “Etmax” iz Banje Luke.
Kako je planirano, strukturu solarnog parka čini jedna elektrana instalirane snage 200 MW, te šest elektrana od po 50 megavata.

Iz proceduralnih razloga za svaku od ovih elektrana osnovana je posebna tvrtka, a sjedište svih kompanija je na adresi: Ramići bb, Banja Luka.
Solarne elektrane "Nevesinje 2" i "Nevesinje 3" planirane su na parcelama u katastarskoj općini Žiljevo, nekoliko kilometara od Nevesinja, tako da pokrivaju lokalitet Kovačica.

O Rusima se ne priča

Koliko je „nekome“ stalo do ulaganja u ovu lokaciju govori i činjenica da načelnik Avdalović nije propustio priliku da na sjednici Skupštine općine 24. veljače ove godine govori o značaju izgradnje solarne elektrane u Kovačica. Slučajno ili ne, baš na obljetnicu početka ruske agresije na Ukrajinu. Avdalović ovaj put nije spomenuo Ruse. Neposredno nakon početka agresije na Ukrajinu, koja je, između ostalog, rezultirala dodatnom političkom i gospodarskom izolacijom Ruske Federacije, kao zemlje agresora, bilo kakva poslovna ili gospodarska suradnja s partnerima iz te zemlje globalno se ne razmatra. prihvatljivo: Pogotovo ne u ovom dijelu Bosne i Hercegovine sklonom utjecaju Moskve. Toga je, čini se, svjestan i načelnik Općine Nevesinje, koji samo godinu i pol dana nakon što je hvalio rusku investiciju, sada kaže: „Ne bavim se ničim što može proći bez mene“, ističući kako „Općina ne dajte koncesije ili birajte investitore“.

“Općina ne daje koncesije i ne bira investitore. Dajemo samo pozitivno razmišljanje. Nama je u interesu da imamo solarne elektrane i naš stav je da se to ne smije graditi na oranicama, nego pustari i kršu, mi u Hercegovini, hvala Bogu, imamo dovoljno” – kaže Avdalović. No, ne poriče da su i Rusi bili u opticaju kao partneri.
“Pričalo se o nekim ruskim investitorima, pa sad, valjda, malo škripi zbog političke situacije, spominju se neki novi, ali ide, ide, ide” – kaže Avdalović.
Dodaje da ne zna koji je ruski investitor, niti ko je s kim pregovarao, te da niko od Rusa nije došao u Nevesinje da vidi gdje je ta Kovačica.
Ugovori o koncesiji, međutim, demantiraju Avdalovićevu tvrdnju da je gradnja solarnih elektrana dozvoljena samo na neobradivom zemljištu. Iz navedenih katastarskih čestica u ugovorima vidljivo je da se mnoge od njih odnose upravo na njive i pašnjake u najplodnijem dijelu Nevesinjskog polja, a predviđeno je i krčenje šume.

Uostalom, u Kovačicama je bilo imanja, među kojima je i ergela “Planinskog dobra” iz Nevesinja, sve dok ovo poduzeće nizom spletki, kojima se bave i istražni organi, nije završilo u stečaju, a imovina prodana u bescjenje. Nadalje, realizacija projekta solarne elektrane u Kovačicama pokazat će hoće li imovina ove nekad uspješne tvrtke završiti kao premija za investitore u solarne elektrane.