POKUŠAVAJU SANIRATI AKUMULIRANI GUBITAK Elektroprivreda HZHB planira graditi solare u Stocu i vjetropark pod Posušja

Solari

Ministarstvo gospodarstva Hercegovačko-neretvanske županije je odlučilo dodijeliti koncesijski ugovor državnom energetskom poduzeću Elektroprivreda HZHB za izgradnju solarne elektrane snage 150 MW u općini Stolac.

Tvrtka je dobila koncesiju na 30 godina za proizvodnju, prijenos i distribuciju električne energije koja će se generirati u planiranoj fotonaponskoj elektrani, izvijestilo je županijsko ministarstvo krajem srpnja. Vrijednost investicije se procjenjuje na 180 milijuna maraka, prenosi Bloomberg Adria.

Poklečani

Sredinom lipnja ove godine Elektroprivreda HZHB podnijela je zahtjev Ministarstvu okoliša Federacije BiH za provedbu preliminarne procjene utjecaja na okoliš (EIA) projekta izgradnje vjetroelektrane snage 132 MW. Projekt Poklečani, koji će se razvijati u općini Posušje, obuhvatit će 20 vjetroagregata snage po 6,6 MW, izjavilo je Ministarstvo okoliša Federacije BiH.

Vlada Federacije BiH je na sjednici 6. listopada 2022. godine podržala inicijativu da kreditnim zaduženjima budu osigurana sredstva u ukupnom iznosu do 150 milijuna eura za realizaciju projekta Vjetroelektrane Poklečani. Riječ je o kreditima od po 75 milijuna eura kod Europske investicijske banke (EIB) i KfW-a. Očekuje se godišnja proizvodnja od oko 436,96 GWh električne energije.

Utrka za OIE

Gledajući kratki rok elektroprivrede su izgubile utrku s privatnicima što se tiče proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije (OIE), smatra Vjekoslav Domljan, rektor Sarajevo School of Technology. 

"Javni sektor je inertan. Od pada Berlinskog zida u svim zemljama Europe dolazi do pada javnog sektora osim u BiH", ističe Domljan. "Udarna pesnica tog javnog sektora su elektroprivrede."

Domljan napominje da je od 2013. do 2021. godine, šest godina amortizacija energetskog sektora bila veća od investicija. U tri godine kada su investicije dominirale dolazilo je do obilnog zaduživanja elektroprivreda, velikih kredita. 

Akumulirani gubitak

Pad prihoda i rast troškova doveli su do toga da Elektroprivreda Hrvatske zajednice HZHB završi 2022. godinu u minusu od 81 milijun maraka, što je utjecalo na to da akumulirani gubitak kompanije dostigne čak 185,8 milijuna KM.

Solari

Prema financijskom izvješću ove Elektroprivrede, prihodi iz ugovora s kupcima donijeli su im tijekom prošle godine 401,5 milijuna KM. Pali su im i ostali prihodi i dobici sa 21,8 na 19,7 milijuna KM.

Godina je zaključena akumuliranim nepokrivenim gubitkom kompanije u iznosu od 185,8 milijuna KM.