SOLARI NA TUŠNICI Javna rasprava održana za vrijeme godišnjih odmora, mještani saznali kada je procedura već pokrenuta

Tomislavgrad solari

Hercegbosanska županija investitorima u obnovljive izvore energije sve je zanimljivija i zanimljivija. Razlog je jasan, najveći potencijal za dobivanje energije iz obnovljivih izvora na području Bosne i Hercegovine, prema studiji Međunarodne agencije za obnovljive izvore energije (IRENA) ima upravo ova županija.

Zemljopisno i klimatsko područje na kojem se nalazi ima iznimno visok potencijal za gradnju vjetro i solarnih elektrana. Prema podacima IRENE isplativ potencijal elektrana obnovljivih izvora u HBŽ iznosi skoro dvostruko više od potreba za električnom energijom u cijeloj BiH.

Tomislavgrad solari

Ne smijemo dopustiti stavljanje ove "nakaze" na našu Svetu planinu

Na južnim padinama Tušnice, iznad Prisoja, Općina Tomislavgrad, planira se izgradnja i solarnih elektrana na dvije lokacije. Ta informacija nije najbolje legla mještanima, planinarima ni ekolozima.

Članovi planinarskog društva Prisoje iz Tomislavgrada upozoravaju kako je riječ o potencijalnom ekocidu i uništavanju stoljećima netaknute prirode.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

"Nažalost, postupak je već u proceduri. Održana je javna rasprava i donesena odluka, a da o tome nije obavještena javnost. Trenutno se događa ista situacija s planom izgradnje vjetroelektrane u Vinici i Liskovači. Žalosno je da nas naši predstavnici u vlasti nisu o ovome obavijestili", napisali su oni u svome dopisu medijima.

Tomislavgrad solari
Lokacije potencijalnih solara na Tušnici

Na društvenim mrežama postavilo se još pitanja.

"Nije problem da se radi, nismo mi protiv toga. Trebalo je javnost upoznati sa time, pogotovo stanovnike Prisoja. Trebalo je održati transparentnu i otvorenu javnu raspravu. Dopustiti ljudima da iznesu svoja mišljenja. Ovako je to objavljeno samo u službenom glasniku po ubrzanoj proceduri u periodu godišnjih odmora, nitko ništa nije znao o tome! Je li to pošteno, je li to u korist naroda", pitaju se ekolozi i članovi planinarskog društva.

Ne smijemo dopustiti stavljanje ove "nakaze" na našu Svetu planinu, dodaju.

Nezadovoljni su radom povjerenika Mjesne zajednice za kojeg, odnosno koju su tek saznali da postoji kada su javne rasprave završene i cijeli proces upućen u proceduru.


  1. 1. Zna li netko od nas Prisojana kada je biran predsjednik MZ?
    2. Tko je prisustovao izboru?
    3. Tko su bili ostali kandidati?
    4. Postoji li zapisnik?
    5. Zašto "novoizabrani" predsjednik MZ nije obavijestio Prisojane o planu izgradnje solarne elektrane?

Pitanja su koja mještani postavljaju vlastima i svojim predstavnicima.

Hitan sastanak u Vinici

Nakon što su mještani doznali što im se sprema, sazvali su hitan sastanak u Vinici. Na njega su se odazvali predstavnici mjesnih zajednica: Vinica, Roško Polje, Aržano i Grabovica i Buško Jezero; predstavnici naselja: Mijakovo Polje, Rošnjače, Vranjače, Krnjin, Zaljut, Pasič, Grabovica te Planinarsko ekološko društva Zavelim i Zavičajno Društvo Zavelim.

Na sastanku je dogovoreno slanje pisma svim nadležnima, u kojem se zahtijeva zaustavljanje te inicijative i pokretanje postupka zaštite cijelog zavelimskog i buškoblatskog kraja od daljnje devastacije i energetskog iscrpljivanja.

"Ne želimo da naša općina postane jedan veliki vjetropark"


Izrazili su nezadovoljstvo zbog najavljenih gradnji vjetroelektrana na tom području, pri čemu su prozvali i vijećnike Općine Tomislavgrad koji su podržali tu odluku bez, kako kažu ikakvih prethodnih konzultacija s lokalnim stanovništvom i njihovim predstavnicima.

Inače, riječ je o području koje se nalazi u neposrednoj blizini više naselja i samih kuća, te su mještani skrenuli pozornost da bi gradnja vjetroelektrana na području Zavelima i buškojezerskih sela trajno i nepovratno uništila najvrijednije resurse i netaknutu prirodu koju treba dodatno zaštiti od daljnjeg uništavanja.

Tomislavgrad solari

Skrenuta je pozornost na potrebu strateškog pozicioniranja zavelimskoga i buškoblatskog kraja kao najvećeg turističkog potencijala koji će privlačiti i okupljati posjetitelje i domaće ljude, umjesto da se "na sve strane pozicioniraju vjetrenjače koje rastjeruju i trajno uništavaju svaku perspektivu života na ovim područjima, a s ovakvim projektima naša općina postaje tek jedan veliki vjetropark", naveli su.

Zatraženo je od nadležnih da se planinski masiv Zavelim označi kao prostor posebnog prirodnog značaja, te da se trajno izuzme od energetskog iscrpljivanja.

Na kraju navode kako je ovaj kraj izgradnjom hidroakumulacije Buško jezero već pretrpio ogromnu ekološku, demografsku i svaku drugu štetu dajući time svoj nemjerljiv doprinos široj društvenoj zajednici u RH i BiH, a financijski najviše općini Tomislavgrad koju i danas izdašno financira, te je stoga svako daljnje iscrpljivanje ovog kraja i narušavanje ekološke ravnoteže za njih potpuno neprihvatljivo.
Oni su se odlučno usprotivili gradnji vjetroparka u svom kraju, ističući svoju predanost borbi protiv devastacije prirode korištenjem svih legalnih sredstava. U slučaju ignoriranja njihovih zahtjeva, najavili su daljnja okupljanja i mjere kako bi spriječili ovu štetnu inicijativu.

Predsjednik općinskog vijeća upućuje mještane na Ministarstvo gospodarstva

Ilija Papić (HDZ 1990), predsjednik Općinskog vijeća Tomislavgrad kaže za Hercegovina.info kako je primio pismo mještana i u ime Vijeća na njega odmah odgovorio. Ističe kako će vijećnici podržati mještane.

"Radi se o sljedećem: 2007 je donesena odluka o obnovljivim izvorima energije, odnosno vjetropotencijalima. Ona je mijenjan 2010. i 2012. godine. Jedan od potpisnika ove peticije je i bivši načelnik Zdravko Prka (HSP BiH) za čijeg je mandata donesena ta odluka. On potpisuje peticiju protiv odluke koju je on donio", tvrdi Papić.

Tomislavgrad solari

Navodi kako se prije samog donošenja odluke Općinskog vijeća nitko nije bunio, pa su se vijećnici jednoglasno složili kako nemaju problem s gradnjom energetskih postrojenja. 

"Druga stvar, tu ništa nije riješeno", dodaje Papić. "Ništa nije gotovo, to je inicijativa pokrenuta od potencijalnog investitora prema Ministarstvu gospodarstva HBŽ. Ministarstvo je uputilo Vijeću dopis u kojem traži suglasnost, a zakon kaže da imamo 30 dana da se izjasnimo. Ako se izjasnimo, rješenje će biti takvo kakvo jest, ako se ne izjasnimo, smatrat će se da se mi slažemo. Budući da nitko nikada nije pravio probleme oko toga, mi smo se izjasnili da se slažemo", objašnjava on.

Potpisnicima je kaže dao i savjete i upute kako dalje postupati, budući da Općinsko vijeće nije organ koji izdaje koncesije nego je to županijsko ministarstvo gospodarstva.

"Sada se potpisnici peticije trebaju obratiti Ministarstvu gospodarstva i to zaustavljati. Mi ne dajemo koncesiju, mi dajemo samo suglasnost i ništa više. Uputili smo im odgovor i jasno rekli da ćemo stati na njihovu stranu. 21 od 25 vijećnika je bilo prisutno na sjednici i svi su bili za.
Podsjećam na Šuicu, mi smo prema ministarstvu gospodarstva dali suglasnost, onda smo im kazali, ljudi uputite dopis ministarstvu, oni su ga uputili i to je stalo".

"Ima mještana koji žele solare u blizini svojih kuća"

Papić dodaje i kako nisu svi mještani složni kada je riječ o ovoj problematici.

"Oni imaju mali problem među sobom jer jedan dio potpisnika uopće ne živi u tom kraju. Oni tu imaju vikendice. Dolazimo u situaciju da oni tu priču pokreću. Jedan dio potpisnika je dolje nastanjen, ali manji dio. Domaći se bune jer vide priliku da bi lokalna zajednica mogla dobiti neku korist, primjerice postotak profita od investitora. Mi smo između dvije vatre, ima onih za, ima i onih koji su protiv. Mi samo znamo da se zakona moramo držati i držimo ga se sigurno. Stati ćemo uz ljude buškoblatskog kraja ali zakon se mora poštivati".

Inače, kako doznaje Hercegovina.info, investitor je tvrtka Eko power d.o.o. iz Liskovače u vlasništvu lokalnog gospodarstvenika Mate Matića.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.