SOLARI BEZ JAVNOG NATJEČAJA Osnovali novu kompaniju, prenijeli koncesiju na nju, a zatim je ustupili Mađarima

kriminal, obnovljivi izvori energije, Bosna i Hercegovina, FBIH, Republika Srpska, solari, obnovljivi izvori energije, HDZ BiH, Vlada FBiH, Boriša Misirača

Transparency International u BiH (TI BiH) dobio je sudski spor protiv Komisije za koncesije RS, jer odbija objaviti informacije iz postupka u kojem je Elektroprivreda RS (ERS) prenijela koncesiju za izgradnju solarne elektrane vrijedne oko 100 milijuna KM na poduzeće “SE Trebinje 1”.  

Ova firma,  koja prošle godine nije imala ni jednu marku prihoda nije mogla preuzeti koncesiju bez jasnih dokaza o stručnoj i tehničkoj opremljenosti, iskustvu u realizaciji sličnih poslova i osiguranim financijskim sredstvima za ovaj projekt, a sve te dokaze koje je Komisija morala utvrditi sada odbija dostaviti javnosti. 

Odbijaju dostaviti dokaze

U odgovoru TI BiH-u prošle godine Komisija je tvrdila da su svi uvjeti predviđeni pravilnikom koji regulira postupak prijenosa koncesije bili ispunjeni. 

"Razmatrajući navedenu dokumentaciju a posebnu činjenicu o financijskom stanju stjecatelja koncesije, Komisija je konstatirala da ispunjava sve uvjete za preuzimanje ugovora o koncesiji, da navedeno društvo raspolaže financijskim sredstvima potrebnim za realizaciju ugovora, te je dala suglasnost na ustupanje Ugovora sa dosadašnjeg koncesionara MH “Elektroprivreda RS” matično poduzeće a.d, na gospodarsko društvo “SE Trebinje 1”, navodi se u odgovoru Komisije koji je u srpnju prošle godine dostavljen TI BIH-u. 

Ipak, Komisija je dokaze iz ovog postupka odbila dostaviti TI BiH-u, pravdajući sve povjerljivim komercijalnim interesima poduzeća “SE Trebinje 1”. U presudi Okružnog suda u Banjoj Luci ukazano je da javnost mora imati saznanja o radu javnih organa, jer isti ne mogu biti izolirani od suda javnosti. "Tuženi (Komisija) je olako prihvatio razloge treće strane SE Trebinje 1 i praktično ih inkorporirao u obrazloženje osporenog akta iako tražene informacije svakako u određenom dijelu ne predstavljaju niti mogu predstavljati povjerljive komercijalne interese koji se trebaju štititi, navodi se u obrazloženju presude.  

Koncesiju bez nadmetanja preuzeli Mađari

Preko ovog poduzeća koje je osnovala Elektroprivreda RS, mađarski Lugos Renewables na kraju je došao do koncesije za ovaj projekat bez ikakvog javnog nadmetanja, jer im je ustupljeno 70 posto vlasništva nad “Se Trebinje 1” pod uvjetima koje ERS također krije od javnosti, zbog čega TI BiH vodi poseban upravni postupak protiv ovog javnog poduzeća. Po mišljenju TI BiH,  zakonska obaveza provođenja javnog nadmetanja za dodjelu koncesije u ovom slučaju nije se mogla zaobići na ovaj način i preko javnog poduzeća uvesti strani investitor, jer je Komisija za koncesije morala utvrditi zašto Elektroprivreda RS “iz ekonomskih, tehničkih ili drugih razloga” ne može realizirati ovaj projekt, a može njeno tek osnovano poduzeće “SE Trebinje 1”. 

Sporno je to što je Vlada RS ovu koncesiju dala bez raspisivanja javnog poziva, na način da je iskoristila zakonsku mogućnost da je dodijeli ERS-u pregovaračkim postupkom, jer se radi o poduzeću koje obavlja djelatnost od općeg interesa. Po prvobitnom ugovoru, cijela elektrana je trebala biti puštena u rad do listopada ove godine. Ipak ERS očigledno nije imala namjeru da provodi ovaj projekat, jer je ubrzo osnovala novu kompaniju, prenijela na nju koncesiju, a potom je ustupila mađarskom investitoru.