Šokantno! Članovi "Boljitka" dobili 800 KM državnog novca!

Na zvaničnom dokumentu ministarstva Poljoprivrede FBiH nalazi se čitavih 304 imena osoba koji su dobili „jednokratnu novčanu pomoć" od 800 maraka!

Dovoljan je i površni pogled na spisak „poljoprivrednika" da bi se vidjelo kako se radi isključivo o stranačkim članovima i aktivistima stranke Radom za boljitak, kao i članovima općinske organizacije HSP-a na čelu sa Slađanom Kujundžić.

Iako ne postoji zakonska osnova ni kriteriji po kojoj ministarstvo poljoprivrede može isplaćivati jednokratne pomoći, očigledno je da se ministar Lijanović ne obazire previše na zakon, te da isplaćuje stranačke djelatnike novcem poreznih obveznika! Tako je samo u kiseljačku organizaciju NS Radom za boljitak (i HSP) ubrizgano gotovo 250.000 KM, što ne čini samo krivično djelo, nego i lokalne izbore potpuno neregularnim i nelojalnim!

Kada se uzmu u obzir spiskovi iz cijele srednjobosanske županije, onda se dolazi do milijunskih iznosa kojim obitelj Lijanović ispunjava svoje obećanje o plaćanju 100 maraka za glas. Dokumente o „jednokratnim novčanim poticajima" kao i ostalim poticajima ovog ministarstva uredništvo Artinfa dobilo je prije nekoliko dana. Iako se na početku činilo da će potpuna analiza zbog količine materijala trajati danima, ispostavilo se da je dovoljna samo letimična usporedba spiska ministarstva i izbornih lista NS Radom za boljitak da se utvrdi obrazac.

Tako od devet kandidata Boljitka na općinskim izborima za Kiseljak 2008. godine, čak pet njih je dobilo 800 maraka na račune! Jedno s liste je davno odselilo iz Kiseljaka, dok su ostalo dvoje novac dobili preko članova obitelji koji su zastupljeni na spiskovima ministarstva. Na kandidacijskoj listi boljitka iz 2008. i spisku dobitnika „jednokratne novčane pomoći" tako se nalaze Delić Meliha, Đukić Borislav, Puščulović Nihad, Perić Jasna, Tešić Snježana kao i predsjednik Boljitka Kiseljak Anto Nuić. Suvišno je napominjati da nijedno od navedenih nije poljoprivrednik, a neki od navedenih žive u zgradama i jedina površina na kojoj mogu saditi su - saksije.

Ista situacija je i u drugim općinama. Na ovaj kriminalni način Boljitak osvaja glasove. Tako je u Kiseljaku sa 175 glasova 2008. Boljitak za dvije godine narastao na gotovo 900 glasova, iako stranka formalno nema ni općinski odbor, niti ima sastanke, niti je pred izbore imala ikakve vidljive aktivnosti!

Osim plaćanja aktivistima po 800 maraka državnog novca, Lijanović se specijalizirao i u otvaranju fiktivnih poljoprivrednih udruženja za koja nikad nitko nije čuo, a koja dobivaju i po 10.000 KM za nepoznate aktivnosti! Kiseljak nije nikakva poljoprivredna sredina, a samo površnim pogledom na spiskove može se uočiti na desetine različitih udruga poljoprivrednika(!?)

U ukupnom izvještaju o korisnicima novčanih sredstava navedene su i stotine stvarnih korisnika određenih poticaja, a koji u pravilu ne iznose više od 300 KM, među koje su kamuflirani Lijanovićevi aktivisti sa svojim okruglim iznosima od 800 maraka!

Plaćanje glasova i obećanje plaćanja glasova donose Boljitku vrtoglav rast podrške kakav u Kiseljaku nikad nije zabilježila ni jedna opozicijska stranka od 1990. godine! Iskorištavanje socijalne ugroženosti određenog broja stanovništva i brutalno kršenje izbornog zakona i demokratske logike Lijanoviću donose značajan broj općinskih vijećnika i zastupnika. Ono što nije jasno, jeste ignoriranje tužiteljstva i SIP-a!

Ukoliko se ovakva praksa ne sankcionira, onda je demokratski proces potpuno besmislen jer će Lijanović uskoro imati dovoljno novca da kupi 100% glasova!

Istraživački tim Artinfo.ba