FOTO  Šokantno: BiH prijeti elektroenergetski kolaps

Koordinacijski tim sindikata održao je sastanke 26.01. u Banjaluci i 03.02. na Kupresu, a jedina točka dnevnog reda bilo je stanje u Elektroprijenosu BiH. Na sastancima su doneseni Zajednički zaključci s kojima će se upoznati nadležne institucije u zemlju i inozemstvu:


-Premijeri Vlada u oba entiteta
-Tri Elektroprivrede koje djeluju na području BiH
-Državna regulatorna agencija za energetiku DERK
-Visoki predstavnik Valentin Inzko i ured OHR-a u BiH


Na sastanku su iznesene anomalije koje predstavljaju ozbiljne probleme u radu i funkcioniranju ove Kompanije koji mogu imati ozbiljne i dugoročne posljedice za elektroenergetska poduzeća u BiH, pa i šire u regiji. Ti problemi su slijedeći:


-Uprava Kompanije radi bez donesenog Plana poslovanja.
-Uprava Kompanije već duže vrijeme nije usvojila izvješća o poslovanju.
-Uprava Kompanije ima blokirana sredstva za investicije i investicijsko održavanje.
-Uprava Kompanije ne dozvoljava reviziji da obavi reviziju poslovanja.
-Uprava Kompanije ne poštuje normativne akte Kompanije, a posebno Pravilnik o radu i Pravilnik o plaćama koje je sama donijela, a rezultiralo je da su uposlenici pokrenuli sudske tužbe pred nadležnim institucijama.
Uprava Kompanije nije redovito podnosila zahtjeve DERK-u za pokretanje tarifnog postupka.
-Uprava Kompanije i već odobrena sredstva za troškove radne snage ne isplaćuje u cijelosti.
-Radnici Kompanije još uvijek nemaju potpisan Kolektivni ugovor i njihova prava se krše.
-U Kompaniji se ne popunjavaju ni neophodna radna mjesta koja su ostala upražnjena odlaskom većeg broja radnika u mirovinu, te su pojedini radnici prinuđeni da rade više od predviđenog broja sati i to im se ne plaća.


Investicijsko neodržavanje postojećih, te ne izgradnja novih objekata, nedostatak opreme i rezervnih dijelova za održavanje, nezadovoljstvo radnika zbog kršenja njihovih prava te niz tužbi u Sudu BiH može da ima za posljedicu ugrožavanje elektroenergetskog sustava. Možemo reći da je ukupno stanje u Kompaniji složeno, teško i neodrživo, što može da zbog povezanosti procesa rada: proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije, ugrozi cijeli elektroenergetski sektor svih Elektroprivrednih poduzeća u BiH i regiji.

Svaka ozbiljnija havarija može izazvati teške posljedice u elektroenergetskoj mreži i privredi uopće, što bi direktno ugrozilo naša radna mjesta uz nesagledive posljedice za Kompaniju. Sindikat, odnosno radnici izvršavaju sve svoje svakodnevne poslove i zadatke savjesno i bez primjedbi, pa samim tim ne možemo biti odgovorni za moguće negativne posljedice koje se mogu desiti neodgovornim obavljanjem dužnosti Uprave kompanije, stoji u zaključcima koje su potpisali predsjednici sindikata tri Elektroprivrede koje djeluju u BiH, i predsjednici svih sindikalnih organizacija Elektroprijenosa BiH.
Potpisnici:
Dušan Vrhovec Sindikat Energetike RS
Omer Sikira Sindikat SEET BiH
Dubravko Pervan Sindikat EP HZ HB

hercegovina.info