ŠOKANTNA IZJAVA Mamić priznao da je predsjedniku Suda BiH dao sat od 15.000 eura

Zdravko Mamić
Hercegovina.info

Stižu novi detalji o skupocjenom satu koji je Mamić dao uhićenom predsjedniku suda u Bosni i Hercegovini. Na ročištu na kojem je tužiteljstvo predložilo produženje pritvora suspendiranom predsjedniku Suda BiH Ranku Debevcu i bivšem direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanu Mehmedagiću, iznesena su poprilično šokantna saznanja tužitelja, ali i pročitani iskazi svjedoka, piše Klix.ba.

Kod prve točke na današnjem ročištu je javnost isključena zbog, kako je navedeno, povjerljivosti i jer je iskaz davala jedna zaposlenica Suda BiH, kako bi se zaštitio njen integritet.

Poklon od Kramara iz Ljubuškog

U drugoj točki navedeno je kako je Debevec primio na poklon automobil autokuće iz Ljubuškog Kramar, protiv koje se u razdoblju od 2019. do 2021. godine vodio velik broj postupaka. On je navodno uzeo automobil Polo u vrijednosti od oko 15.000 konvertibilnih maraka (oko 7600 eura). 

Debevec je ovo vozilo registrirao na ime sestre svoje supruge, a ona je dala iskaz i rekla da nikada nije kupila taj automobil i da ju je Ranko Debevec zamolio da registrira na njeno ime. Tužiteljica je spominjala i sastanke u Španjolskoj Ranka Debevca, ali se to ne odnosi na ove istražne radnje, već će biti predmet budućih.

Iskaz Zdravka Mamića

Treća točka se odnosi na bjegunca od hrvatskog pravosuđa, pravomoćno osuđenog bivšeg prvog čovjeka zagrebačkog Dinama Zdravka Mamića, koji je dao iskaz u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu SIPA-i.

Istražitelji nisu utvrdili kada su se sastali jer je Debevec skoro sve svoje sastanke i putovanja označavao oznakom povjerljivo i Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH nema podatak kada su putovali u Ljubuški.

"Znao sam da je dobro imati predsjednika suda na svojoj strani"

Riječ je o satu u vrijednosti od 15.000 eura i Zdravko Mamić je rekao istražiteljima SIPA-e da je to simbolični poklon koji je dao predsjedniku Suda BiH u vrijeme postupaka ekstradicije koji su vođeni protiv njega jer je, kako je rekao, "znao da je dobro imati predsjednika suda na svojoj strani za vrijeme tih postupaka".

Tužitelji su iznijeli saznanja da se Ranko Debevec sastajao i s Đorđom Ždralom, koji je bio osuđen 2010. godine zbog ubojstva tadašnjeg načelnika Uprave policije RS-a Ljubiše Savića Mauzera u Bijeljini. Također su naveli da je Debevec imao sastanke i s Mladenom Lučićem.

Kada je u pitanju drugi osumnjičeni Osman Mehmedagić, tužitelji su rekli da je saslušan Denis Stojnić u vezi sa sumnjama da mu je Mehmedagić izdao iskaznicu OSA-e i da je organizirao fizičke napade na određene osobe i paljevine automobila.

Podsjećamo, Mehmedagić i Debevec uhićeni su krajem prosinca 2023. godine.

Glavni državni tužitelj Milanko Kajganić kazao je da do sada prikupljeni dokazi govore o tome da su počinjena kaznena djela zloupotrebe službenog položaja, nezakonito prisluškivanje suca Suda BiH i zaposlenika radnika Tužiteljstva BiH prilikom provođenja istražnih radnji Tužiteljstva BiH i Suda BiH.