ŠOK I NEVJERICA Elektroprivreda od tvrtki traži suglasnost za marku na računu

Dragan Čović
Hercegovina.info

Elektroprivreda HZ HB od pravnih osoba u Hercegovini traži da potpišu izjavu da su suglasni da im se uz račun doda jedna konvertibilna marka za Televiziju Herceg-Bosne, te su uz račune poslali izjave. 

„Izjavljujem da sam kao korisnik električne energije na mjernom mjesstu registriranom pod šifrom kupca broj ...., koja se vodi na ime..., na adresi..., suglasan da mi se fakturira i naplati dobrovoljni prilog u iznosu 1 KM uz mjesečni račun za električnu energiju, a sve u cilju pomoći za neometan rad javnog sustava Radiotelevizije Herceg-Bosne. U znak prihvaćanja ovu izjavu vlastoručno potpisujem“, navodi se u sadržaju izjave, koja nam je stigla od nekoliko lokalnih gospodarstvenika, a koji kažu da im ni na pamet ne pada da daju marku. 

Najnoviji simbolični namet mogao bi biti marka koja je prelila čašu. Stotine nezadovoljnika komentiralo je najavu marke uz račun, te ju unaprijed odbija platiti. Inicijativa kojom se pokušavaju podgrijati krvna zrnca po mnogima je debelo promašena. 

Elektroprivredi građani poručuju da odbije od računa marku pa uplati za neometan rad televizije, a ne da iz džepova građana uzima još jednu marku. Neki pak poručuju da više neće plaćati ni struju, a ne marku. Jasno je da jak i neovisan medij na hrvatskom, ili bilo kojem od tri jezika u BiH politici nije cilj. Televizija za koju narod daje marku, a politika njome upravlja, zasigurno jeste.

Marku za Televiziju na Saboru HNS-a predložio je Dragan Čović. 
Prijedlog ubrzo biva okrunjen ugovorom Elektroprivrede HZ HB i spomenute televizije. Reagira ubrzo i sasvim bespotrebno SDP, premda je jasno svima, osim implementatorima marke, da Hrvati(uglavnom) nisu voljni više dati marku nikome, osobito predlagateljima. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.