SNSD POSLA Polovan kombi po cijeni novog i kongresna dvorana koja se pretvorila u Lovački dom

SNSD POSLA Polovan kombi po cijeni novog i kongresna dvorana koja se pretvorila u Lovački dom
Gerila.info

"Što Vi imate s kombijem i kupovinom kombija“, upitao je novinara, prilikom telefonskog razgovora, zastupnik SNSD-a u skupštini općine Kupres u Republici Srpskoj, Dušan Knežić.

Knežić je kao zastupnik inzistirao na kupovini polovnog kombija za prijevoz učenika iz ove male rubne općine do Šipova. Većina koju predvodi SNSD u ovoj općini podržala je inicijativu da u veljači 2021. godine bude kupljen polovan kombi za prijevoz djece a odbijen je prijedlog da općini za nešto više novca kupi nov kombi s garancijom.

Knežić, za Gerila.info, kaže da je polovan kombi plaćen oko 40 000 maraka s registracijom i da za taj novac nije bilo moguće pronaći bolje rješenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne može se naći bolji da valja za te novce. Ovaj je ispao baš dobar“, kaže šef Kluba zastupnika SNSD-a u ovoj maloj općini. Na natječaj koji je raspisala općina javio se samo jedan ponuđač od kojeg je i kupljen polovan Mercedesov kombi.

Prijedlog da općina kupi nov kombi umjesto polovnog za neznatno više novca skupštini općine je dao zastupnik PDP-a, Milan Milišić.

"Smatrao sam da je bolje za te novce da kupimo nov kombi s garancijama i koji će da traje desetak godina bez problema ali većina nije imala sluha za takav prijedlog“, kaže Milišić za Gerila info.

Iz ureda načelnika ove općine nisu odgovorili na pitanja u vezi s nabavkom kombija za prijevoz djece u školu u Šipovo ali ni na neka pitanja u vezi s drugim nabavkama, kao što je kupovina kamiona kipera od tvrtkeJavor komerc, 2013. godine, za 23 000 maraka. Kiper je parkiran na parkingu u blizini zgrade općine zajedno s još nekoliko neregistriranih vozila u vidno lošem stanju.

Načelnik opčine Gojko Šerbez (SNSD) nije, u razgovoru s novinarom Gerila.info, želio pričati na temu realiziranih javnih nabavki u njegovoj općini.

"Neću ništa preko telefona“, kratko je rekao Gojko Šerbez.

U naknadnom odgovoru na pitanja iz općine Kupres u Republici Srpskoj objašnjavaju da ne razumiju kome su pitanja upućena.

"Vaš zahtjev koji ste uputili je neuredan i nigdje nije naglašeno kome je namijenjen pa samim tim nismo dužni dostaviti odgovor“, piše u mailu koji je potpisao načelnik općine, Gojko Šerbez.

Objašnjenje da je jasno da su pitanja upućena općini Kupres u RS, koja je realizirala pomenute javne nabavke, ostalo je bez reakcije.

Polovan kombi za prijevoz putnika općine Kupres RS, nabavljen je nakon raspisane javne nabavke u siječnju 2021. godine, a u natječajnoj dokumentaciji piše da je procijenjena vrijednost ugovora 33 000 maraka bez PDV-a. Zanimljivo, nije moguće pronaći Odluku o dodjeli ugovora odnosno informacije o tome od koga je kombi za prijevoz putnika kupljen. Neslužbeno, jedini ponuđač bila je prijevoznička agencija „Intravel“ od koje je na kraju kombi i kupljen.

Općina Kupres u RS je, krajem prošle godine, raspisala javni poziv za nabavku radnog-kombiniranog stroja, bagera. Procijenjena vrijednost ugovora u natječajnoj dokumentaciji je bila 196 500 maraka. Poziv za javnu nabavku objavljen je 29. studenog 2021. godine a rok za dostavljanje ponuda bio je 19. prosinca te godine, dvadesetak dana kasnije. Otvaranje pristiglih ponuda bilo je zakazano za 29. prosinca prošle godine. Sve je završeno za mjesec dana.

Kriterij za izbor ponuđača bila je najniža cijena a zanimljivo ugovor o kupovini bagera zaključen je 26. siječnja 2022. godine s tvrtkom TERRA BiH d.o.o. iz Hadžića za iznos u marku identičan onom koji je naveden u javnom pozivu kao procijenjena vrijednost ugovora, 196 500 maraka. Podsjećamo kriterij za odabir ponuđača je bio najniža cijena pa je gotovo nevjerojatno da je bager kupljen za iznos koji je naveden u natječajnoj dokumentaciji. TERRA BiH bila je i jedini ponuđač na natječaju.

Od općine traženi odgovori i na pitanja kojim novcem je izgrađen Lovački dom u toj općini i kojim novcem je izgrađen put do tog lovačkog doma.

Ekološko udruženje osnovano u općini Kupres u Republici Srpskoj podnijelo je inicijativu da u općinskim sredstvima iz donacije Svjetske banke bude izgrađena kongresna dvorana. Skupština općine odobrila je tu inicijativu i 33 000 eura Svjetske banke usmjereno je na gradnju kongresne dvorane. Dio sredstava za gradnju kongresne dvorane općina je preusmjerila od sredstava koje je Vlada Republike Srpske uplatila općini a koja su bila namijenjena za omogućavanje opstanka stanovništva u ovoj općini.

Umjesto kongresne dvorane, na kraju, izgrađena je Lovačka kuća. Na čelu udruženja koje je podnijelo inicijativu za izgradnju kongresne dvorane je Risto Milišić nekadašnji SNSD-ov predsjednik skupštine općine Kupres u RS. Milišić za Gerila info tvrdi da nije izgrađen nikakav lovački dom već ekološka kuća.

"Općina s tim nema nikakve veze, to su bila sredstva Svjetske banke a nešto je bilo i vlastitih sredstava“, kaže kratko Milišić.

Risto Milišić, inače, bio je predsjednik skupštine općine Kupres u RS do prosinca 2020. godine, odnosno do posljednjih lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini.

Da je u općini izgrađen Lovački dom a ne ekološka kuća potvrdila je ranije u izjavi za pojedine medije, govoreći o turističkom potencijalu ove male općine, Jovana Marić zamjenica načelnika. Ona je, upravo, novoizgrađeni lovački dom navela kao jedan od turističkih potencijala ove općine.