Snijeg diljem BiH, promet otežan

Snijeg
N1

Noć s petka na subotu donijela nam je promjenu vremena i zahlađenje. U Bosni većinom susnježica ili snijeg, u nizinama može padati i kiša. U Hercegovini tijekom dana većinom će padati kiša, a snijeg na planinama. Vjetar će biti umjerene jačine sjevernog smjera. Temperatura zraka većinom između -1 i 4°C, a na jugu zemlje od 6 do 11°C.
   

Ugaženog snijega na kolniku ima na dionicama u višim predjelima, pa se vozače poziva na pojačan oprez. Izdvajamo putne pravce: Sarajevo-Foča, Semizovac-Kladanj, Novi Travnik-Bugojno-Livno, Travnik-Jajce, Bihać-Ključ, Bosanski Petrovac-Drvar i Posušje-Jablanica, priopćeno je iz BIHAMK-a.

Na ostalim putevima prometuje se po pretežno mokrom kolniku. Pažnju skrećemo na moguću poledicu, kao i na učestale odrone zemlje ili kamenja.

Na svim putnim pravcima savjetujemo opreznu vožnju i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Promet je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila prometuju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (s izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog radova na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), promet je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Usporeno, zbog radova, prometuje se i na putnim pravcima: Vitez-Travnik, Živinice-Banovići, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača, Gromiljak-Blažuj, Posušje-Široki Brijeg i Šuica-Tomislavgrad.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Granični prelaz Metaljka otvoren je u vremenu od 07 do 19 sati.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.