SNIJEG 2012. - Mostar dužan milijune ribogojilištima u Salakovcu, jer Bešlić i ekipa nisu uplatili pola milijuna za štetu, a donijeli odluku da hoće

Ljubo Bešlić slikanje
Screenshot

U sjeni i poslijepodnevnim satima Gradskog vijeća Mostara podneseno je izvješće gradskog Pravobraniteljstva o procesima Grada Mostara, kako onima koje je pokrenuo, tako i onima gdje tuženik. Pravobraniteljstvo je sporove samo pobrojalo, no na inzistiranje vijećnika otkrili su se i višemilijunski procesi koji se nisu smjeli dogoditi, a još jedanput na vidjelo izašao sav minuli nerad gradske vlasti. 

„Prvo izvješće koje je došlo nekako izgleda kao da ga je poslala Agencija za stastistiku, koliko je predmeta dobivenih, koliko ovog, koliko onog. Nisam znao da je došlo dopunsko izvješće o predmetima koji se vode na sudu i nisam imao te slučajeve. Mene konkretno zanima jedan slučaj. Tiče se tužbe ribogojilišta u Salakovcu. Pet ribogojilišta je tužilo Grad Mostar. Kada je bila ona ona elementarna nepogoda 2012. gradsko povjerenstvo je izašlo na teren i procijenilo neku štetu od 500 tisuća maraka i GV je usvojilo tu štetu, što ima i u Službenom glasniku te godine. Međutim, Grad to nije uplatio i krenulo se u postupak, tužila su nas ta ribogojilišta. Sud je naložio vještačenje vještaka veterinarske struke i tih 500 tisuća je vještak pretvorio u 1.9 milijuna maraka. Izgubili smo prvostupanjsku presudu, i s kamatama smo dužni 3.5 milijuna maraka isplatiti ribogojilištima. Zanima me, ako je tada Civilna zaštita na računu imala 5 milijuna maraka zašto nismo platili 500 tisuća maraka, pa ćemo sad zbog toga platiti 3.5 milijuna maraka i hoće li netko odgovarati, od bivših rukovoditelja Grada za nesavjestan rad u službi. Ono što smo trebali platiti pola milijuna, sad će koštati 3.5 milijuna“, kazao je SDP-ov Arman Zalihić.  

Pitao je Pravobraniteljstvo je li upozorilo Grad da je to unaprijed izgubljena bitka i zašto nisu platili prije nego su ušli u spor.

Zamjenica v.d javnog pravobranitelja kazala je da je ona tu situaciju zatekla kakva jeste, a da je ranije tu bio njezin prethodnik Senad Droce. 

„Ja sam zatekla situaciju kakva jeste. Smatram da je to vrlo nepravedna presuda, da bi mogli uspjeti u reviziji, da postoji jako puno propusta koje je učinio sud, po mom sudu. To ćemo vidjeti kako će ići. GV Mostara je uistinu usvojilo izvješće Povjerenstva. Ta se presuda temelji na odluci GV Mostara“, istaknula je  zamjenica v.d pravobraniteljice.

No, presuda je pravomoćna, i izvršna, Grad je dužan milijune, a revizija tek tračak nade za koji se Grad ne može uhvatiti.

HDZ-ov Marko Novak uputio je kritike čelniku GV Salemu Mariću.

„Prije svega kritika predsjedniče vama i stručnoj službi Grada Mostara, koja nije vijećnicima dostavila informaciju da imamo te predmete pred sobom i možemo pogledati što nas zanima. Dobili smo ovakvo izvješće. Malte-ne mislio sam reći isto sve što je rekao gospodin Zalihić i iskritizirati izvješće. Imamo ovaj dio samo gdje su parnice nabrojane, i još tonu nekog materijala za koji ne znamo. Mogli ste nas barem mailom obavijestiti da pogledamo materijale ako smo zainteresirani. Također me, kao i gospodina Zalihića zanimala priča oko ovoga ribogojišta i kako smo došli do iznosa od 3.2 milijuna“, kazao je Novak. Tražio je i da se decidno navede koliko Grad sredstava traži kroz postupke, a koliko se potražuje od Grada također kroz postupke. 

„Nemojte nas pogrešno shvatiti, ali prilikom kreiranja proračuna stalno nam iskaču presude za koje ne znamo kao vijećnici, nego nas zateknu. Evo do jučer nitko nije znao da imamo preko tri milijuna dužni za ribogojilišta. Sad je ispalo da ćemo raditi rebalans zbog nečega što je netko propustio uraditi. Kakva je sada kaznena odgovornost onoga tko je propustio ovo riješiti na vrijeme. Mi ćemo samo konstatirati da je netko zeznuo i mi smo dužni platiti 3.2 milijuna. Hajde mi recite tko je zeznuo da znamo. Mi kao građani skupo plaćamo tuđe greške. Pomozite nam da znamo tko je odgovoran za ovakvo stanje. Dalje, zanima me što je po pitanju gradske imovine uradilo Pravobraniteljstvo. Pitali smo ovdje bar 10 puta o gradskoj imovini“, kazao je Novak.