SMJERNICE ZA RAD VRTIĆA Djeca bez maski, djelatnicima se ne preporučuju svadbe, kafići i teretane

Vrtić
Ilustracija / hercegovina.info

"Boravak i rad u ustanovi ovoga tipa u sadašnjim epidemiološkim uvjetima, uz poštovanje ovih uputa, smatra se jednako sigurnim za djecu i uposlenike kao i boravak u kućnim uvjetima. Svaka ustanova, ukoliko ima uvjete za to, dužna je provoditi sve preporuke ukoliko nije u mogućnosti potrebno je organizirati proces rada uz konzultacije epidemiologa", stoji u uvodnom dijelu Smjernica za rad predškolskih ustanova Županijskog zavoda za javno zdravstvo ŽZH.

Prema navedenim Smjernicama, ustanova je dužna informirati roditelje i uposlenike o slijedećem:

Roditelj /staratelj ne dolazi u pratnji djeteta ako ima simptome zarazne bolesti (povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa, grlobolja, proljev, povraćanje), ako im je izrečena mjera samoizolacije ili ako imaju saznanja da su zaraženi s COVID-19.

Roditelj ne dovodi dijete u ustanovu ukoliko ima simptome zarazne bolesti (prije odlaska u ustanovu roditelj je dužan izmjeriti tjelesnu temperaturu djeteta i popuniti formular o zdravstvenom stanju djeteta (ukoliko roditelj nije dostavio navedeni formular(pri dovoženju djeteta u ustanovu , dijete ne može boraviti u ustanovi taj dan).

Ukoliko dijete ima temperaturu 37 ili više (ili nekih od simptoma akutne bolesti ), roditelj dijete ne dovodi u ustanovu te telefonski obavještava obiteljskog liječnika i odgajateljicu.

Kad se postavi sumnja na akutnu respiratornu bolest kod djeteta u ustanovi, odgovorna osoba je dužna čim ranije telefonski prijaviti događaj roditelju i županijskom zavodu za javno zdravstvo (službi za epidemiologiju), ne kasnije od nekoliko sati(dijete primjereno izolirati do dolaska roditelja).

Roditelj je dužan pri dovoženju i preuzimanju djeteta cijelo vrijeme nositi respiratornu masku (ulazak u zatvorene prostorije ustanove nije dozvoljen).

Potrebno je ovlastiti osobu da nadzire proces primopredaje djece (da ne dolazi do grupiranja roditelja i djece) u dvorištu ustanove.

Prema navedenim smjernicama, preporuke za uposlenike ustanove su sljedeće:

Odgajateljice i ostali uposlenici trebaju kontinuirano provoditi osobne zaštitne mjere (osobna higijena, fizička distanca, nošenje maske) za vrijeme radnog vremena i u kućnim uvjetima.

Zaposlenicima se ne preporučuje sudjelovanje u bilo kakvim vrstama okupljanja, svadbenim slavljima, sprovodima, boravak u kafićima, fitnes centrima (u kojima se ne provode protuepidemijske mjere na adekvatan način) te putovanja u rizične regije također se ne preporučuju.

Svako rizično ponašanje uposlenik je dužan prijaviti odgovornoj osobi ustanove prije početka rada.

Izbjegavati okupljanja uposlenika za vrijeme pauze u čajnim kuhinjama i sličnim prostorijama ustanove. Ukoliko uposlenik primijeti neke od simptoma akutne bolesti ne dolazi na posao, telefonski informira ustanovu i obiteljskog liječnika.

Rad treba organizirati na način da se odjeli u instituciji međusobno ne miješaju kao ni skupine djece. Također potrebno je testiranje svih uposlenih (koji dolaze u kontakt sa djecom svakih 21 dan.

Prema navedenim smjernicama, preporuke za skrb o djeci su sljedeće:

Predškolska djeca trebaju razumjeti osnovne,podatke o korona virusu primjerene dobi uključujući simptome bolesti , komplikacije i načine kako se prenosi i kako spriječiti prijenos virusa;.

Poželjno je da djeca budu podijeljena u skupine (5-10) djece.
Djeca predškolskog uzrasta ne nose respiratorne maske!
Djeca za vrijeme objeda i spavanja trebaju biti udaljena 2m.
Posebno obratiti pažnju na ventilaciju prostora (dok klimatski uvjeti dopuštaju potrebno je da minimalno jedan prozor u prostoriji uvijek bude otvoren.
Ne preporučuje se korištenje centralne ventilacije.
Kad god je to moguće provoditi više vremena na vanjskom prostoru (pri povratku obavezno pranje ruku).
Djeci koja imaju kronične zdravstvene tegobe a time spadaju u rizičnu populaciju (imunokompromitirana djeca, djeca koja boluju od šećerne bolesti,maligne bolesti i slično),nije preporučeno boravak u ovom tipu institucija.

Smjernice za dezinfekciju prostorija:

Dva puta dnevno potrebno napraviti temeljitu dezinfekciju svih prostorija ustanove uz provjetravanje (20 -30min).

Ove smjernice će se dopunjavati prema preporukama SZO (svjetske zdravstvene organizacije), Federalnog ministarstva zdravstva,Federalnog zavoda za javno zdravstvo i u ovisnosti od trenutne epidemiološke situacije na području Županije zapadnohercegovačke.

Za dodatne informacije o COVID-19 posjetite web stranicu županijskog zavoda za javno zdravstvo ŽZH ili isti kontaktirajte putem telefona 039/661-702 ili putem mail adrese: [email protected]. Kontakt broj dežurnog epidemiologa: 00387 63 062 073

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.