SMIJENJENI DIREKTOR FONDA ZA ZAŠTITU OKOLIŠA "Od mene je HDZ tražio da ne dajem novac Livnu, Varešu i nipošto Rami"

Esad Humo o HDZ BiH

Vlada Federacije BiH imenovala je nove v.d. članova Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH.

Od sedam članova novog UO, četvero dolazi iz HDZ-a BiH. U prethodnom sazivu UO, HDZ BiH je imao tri člana, što znači da nije imao većinu.

Prema nekim informacijama, i mjesto direktora Fonda bi trebalo pripasti HDZ-u BiH. Proteklih godina Fondom su upravljali SBB (Fuad Čibukčić) i SDA/SBB (Esad Humo).

Međutim, SDP, Naša stranka i Narod i Pravda namjeravaju ovu poziciju sada prepustiti HDZ-u BiH, a jedan od kandidata za direktora je Slađan Bevanda.

Upravo je Esad Humo, bivši direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH, bio gost ovotjednog izdanja Hayatove emisije ‘Istraga sedmice’, te je na početku komentirao aktualna događanja na sjeveru Kosova.

"To je gotovo. Ne poznajem situaciju, ali mislim da se ova grupa pokušala sakriti u manastir, te su imali drugi plan koji nije upio. Naravno da će im netko pomoći. Samo je pitanje vremena kad će ovo biti riješeno", kazao je Humo.

Bio je 2014. godine u Ukrajini u misiji OSCE-a.

"Svi su scenariji isti, ovako je počeo i rat u Bosni i u Ukrajini. Upadaju neke grupe koje se ne znaju čije su. Ovo je klasični scenarij za početak nekog ozbiljnijeg sukoba. Policija je spremna, vidim da su doveli specijalne snage i pitanje je kada će ući i neke ozbiljnije postrojbe da to rješavaju".

Čović je rekao kako se s njim ne može surađivati, te su ga skinuli s pozicije direktora Fonda za zaštitu okoliša FBiH.

"Ja sam bio težak i 92. i 93. godine sa mnom se nije moglo surađivati onako kako su i oni zamišljali. Ulitimatumi – toga nema. Sporazum unutar zakona to naravno, ali ne ovako kako je postavljeno ispred mene. Nitko nije tražio od mene uvjet kada sam došao, ali to nije slučaj za HDZ, ja sam od njih stalno dobivao popis. Jedan je uvjet bio da Vareš ne može dobiti pare, da Prozor ne može dobiti za deponiju financije, da Livno ne može dobiti", rekao je Humo, te se može zaključiti da novac nije mogao dobiti nitko tamo gdje HDZ ne vlada.

Rekao je i kako se HDZ sve pita, a da Naša stranka nema izbora. Ili će slušati ili neće dobiti ništa.

"Meni je rečeno da neće biti 30 posto, da će biti puno više. Nisam nigdje sada, ali vratit ću se gdje sam bio – u mirovinu. Formalno vlada je potvrdila odluku Upravnog odbora i imenovala Marijana Klaića", kazao je Humo.