SMANJENA POTROŠNJA NAFTNIH DERIVATA Od prodaje goriva država zaradila 1,13 milijardi KM

Gorivo benzinska
Ilustracija

Od poreza na promet goriva u Bosni i Hercegovini prošle godine prikupljeno je 1,13 milijardi maraka, što je gotovo 50 milijuna manje nego 2021. godine, što je u konačnici rezultiralo manjom potrošnjom dizela i benzina.

Naime, trenutno se po litri goriva prodanog na tržištu BiH plaća trošarina (iznos ovisi o vrsti naftnog derivata, od 0,30 do 0,45 KM po litri), te dvije cestarine. Prva je cestarina za održavanje cesta (0,15 KM po litri derivata), a druga je za izgradnju autocesta i rekonstrukciju ostalih cesta (0,25 KM po litri derivata).

Tako je prošle godine od trošarina na naftu i naftne derivate prikupljeno ukupno 510 milijuna maraka, dok je godinu ranije ta cifra iznosila 531 milijun.

Manji prihodi od cestarina

''Kada je riječ o cestarinama, prošle godine je po toj osnovi naplaćeno 627,24 milijuna maraka, a godinu ranije 655,63 milijuna'', rekao je za "Glas Srpske" Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH.

U analizi Odjeljenja za makroekonomsku analizu UNO navedeno je kako je u prošloj godini smanjena potrošnja benzina za 5,6 posto, dizela za 2,5 posto, a ostalih derivata za 2,9 posto.

''Nakon rasta potrošnje derivata u siječnju i veljači, s početkom rata u Ukrajini i rastom cijena na svjetskom tržištu nafte, u ožujku je došlo do pada potrošnje koji je trajao kroz cijelo promatrano razdoblje s izuzetkom svibnja, kada se ostvareni rast dijelom može zahvaliti učincima niske baze potrošnje dizelskog goriva u istom mjesecu prethodne godine. Najveće stope pada potrošnje naftnih derivata zabilježene su u trećem kvartalu 2022. godine'', navodi se u analizi resora.

U istoj analizi navedeno je kako su neto prihodi od trošarina na naftne derivate i cestarine činili 14,4 posto prihoda od neizravnih poreza u 2022. godini.

Zakon o trošarinama

U BiH su prošle godine također predložene izmjene Zakona o trošarinama, tako da se ukinu trošarine na gorivo, no to zakonsko rješenje još je u proceduri, ali bez podrške vladajuće strukture u BiH, a po svemu sudeći od promjena tog zakona neće biti ništa.

Ukidanjem trošarina na gorivo, građani Bosne i Hercegovine litru goriva bi plaćali do pola marke jeftinije.

Povećanje cijena goriva

Jovica Vučković, predsjednik Grupacije za promet nafte i naftnih derivata u Gospodarskoj komori RS, najavio je u petak kako će gorivo na benzinskim crpkama u Republici Srpskoj poskupjeti za deset feninga po litri. 

''Litra dizela koštat će 2,61 marku, a benzina 2,63 KM po litri. Gorivo poskupljuje jer su cijene inputa u porastu'', rekao je Vučković za "Glas Srpske".