SLUŽI ZATVORSKU KAZNU Fadil Novalić povukao molbu za pomilovanje

Fadil Novalić - Afera respiratori
Hercegovina.info

Fadil Novalić, bivši premijer Federacije BiH koji služi četverogodišnju zatvorsku kaznu, povukao je molbu za pomilovanje upućenu Ministarstvu pravde BiH, potvrdio je njegov odvjetnik Elmir Jahić za Radio Slobodna Europa.

Novalić je osuđen za zloupotrebu položaja i ovlasti tijekom nabavke stotinu respiratora iz Kine u vrijednosti 5,4 milijuna eura, u travnju 2020. godine, odmah nakon proglašenja izvanredne situacije zbog pandemije koronavirusa.

O Novalićevoj molbi se trebalo izjasniti Predsjedništvo BiH koje je nadležno za konačnu odluku o pomilovanju osuđenika kojima je kaznu izrekao Sud BiH.

Prethodno je Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine dalo negativno mišljenje na molbu za pomilovanje Fadila Novalića, potvrđeno je 22. ožujka iz tog ministarstva za Radio Slobodna Europa (RSE).

Prema Zakonu, pomilovanjem se, među ostalim, omogućava potpuno ili djelomično oslobađanje od kazne ili se ona zamjenjuje blažom kaznom ili uvjetnom osudom, dok je predviđeno i brisanje osude iz evidencije.

Članovi Predsjedništva BiH, Željko Komšić i Denis Bećirović, izjavili su 6. ožujka kako neće podržati prijedlog o pomilovanju Novalića.

Predsjedništvo BiH u aktualnom sazivu, u kojem su Željko Komšić, Denis Bećirović i Željka Cvijanović, nije donijelo nijednu odluku o pomilovanju.

Negativno mišljenje o molbi za pomilovanje Novalića dao je početkom ožujka i Sud BiH.

Novalić se javio na izdržavanje kazne u državni zatvor 21. ožujka navečer, potvrđeno je za RSE iz Zavoda za izvršenje kaznenih sankcija BiH.

Pored Novalića su osuđeni i Fahrudin Solak, bivši direktor Civilne zaštite ovog entiteta koji se javio na izdržavanje kazne 15. ožujka, te Fikret Hodžić, vlasnik tvrtke "Srebrena malina", koji je u zatvoru od 14. ožujka.