FOTO  Služena sveta misa za Ivicu Osima

Sveta misa, zadušnica, Ivica Osim

Sveta misa zadušnica održana je 15. 5. 2022. godine za velikana bosanskohercegovačkog nogometa i ovih prostora Ivicu Osima u crkvi svetog Josipa na Marin dvoru u Sarajevu. Euharistiju je predvodio mr. don Luka Brković uz koncelebraciju mons. prof. dr. Franju Topića, mjesnog župnika mons. dr. Antu Ćosića i druge. Crkva je bila dupkom puna a misi su nazočili Osimova djeca, operni prvak Ivica Šarić, bivši dogradonačelnik Sarajeva, te brojni vjernici i Osimovi prijatelji. Pjevala je i svirala grupa mladih pojačana Ivicom Šarićem i Draganom Pavlovićem. Pjevano je uz ostalo Bliže o Bože moj, a Šarić je impresivno otpjevao Ave Maria.

Misna čitanja između ostaloga govorila su o novoj Zemlji i novom Nebu. Mons. Topić je podsjetio da je to poziv da i mi doprinosimo svojim riječima i djelima izgradnji nove Zemlje I novog Neba. Čitanja govore da u će u novom Nebu Bog otrti svaku suzu s očiju te smrti, ni bola, ni jauka više neće biti. Za to se isplati truditi i žrtvovati. A kako graditi novu Zemlju i novo Nebo naglasio je mons. Topić, da je sam sam Isus odgovorio u Evanđelju: “Zapovijed vam novu dajem: ljubite jedni druge; kao što sam ja ljubio vas 
tako i vi ljubite jedni druge”.

Zatim je prof. Topić istaknuo, jer je o Osimu puno toga rečeno, samo par stvari o njemu. Kako su nekada nogometaši i klubovi bili siromašni, dogodilo se da je jedan bivši Osimov suigrač prokrvario stopala. Vidjevši to, Ivica Osim je izvadio svoje kopačke iz ormara i poklonio ih kolegi, što je dokaz konkretne ljubavi prema čovjeku a što je Osim prakticirao cijeli život. Uz ostalo Osim je poklanjao nekim klubovima sportsku opremu pa tako N.K. SAŠK Napredak. A predstavnik nogometnog saveza Japana, čiji je izbornik bio Osim, došao je na komemoraciju i kazao: Osim je puno doprinio razvoju japanskog nogometa i naučio nas mnogim ljudskim vrednotama. 

Misa znači i zahvala pa je i ova Misa bila zahvala Osimu za sve dobro koje je učinio za nogomet i Bosnu i Hercegovinu i molitva da počiva u miru Božjem. Po završetku liturgije pred crkvom je upriličeno druženje u spomen na druželjubivog Ivicu Osima.