SLUŽBENO Stariji od 65 izlaze ponedjeljkom, srijedom i petkom, mlađi od 18 godina utorkom, četvrtkom i subotom

Park Zrinjevac
hercegovina.info

Uvažen je prijedlog Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva o omogućavanju kretanja osobama starijim od 65 godina, kao i osoba mlađim od 18 godina.

Prema toj odredbi osobe starije od 65 godina imale bi mogućnost ponedjeljkom, srijedom i petkom da izađu i da borave vani od 9 do 13 sati, dok bi osobe mlađe od 18 godina izlazile utorkom, četvrtkom i subotom u razdoblju od 14 do 20 sati.

"Sukladno epidemiološkoj situaciji u Bosni i Hercegovini popustili smo određene mjere. Bit ćemo vrlo pažljivi, to ćemo pratiti i u sljedem razdoblju ako bude potrebe spremni smo mjere ponovno vratiti. Očekujemo da će situacija biti sve bolja i bolja i da onda možemo mjere unaprijediti", kazao je član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje, Goran Čerkez.

U protekla 24 sata na Covid-19 u FBiH testirano je 798 uzoraka, od kojih su dva pozitivna. Ukupno su u FBiH do sada testirana 12 773 uzorka i 786 osoba bilo je pozitivno na koronavirus.

"Ovo je sigurno jedan ohrabrujući podatak. Opreznosti nikada dosta, ali veoma ohrabrujuće informacije i nadam se da će se ovaj trend nastaviti, kako bi mogli nastaviti sa ublažavanjem mjera. Nama je svima u interesu da ljudi što prije počnu normalan život kao što su imali. Iako, stalno govorimo kako će taj život još pričekati onaj koji smo imali ranije. Život će ostati s maskama i rukavicama i mjerama osobne zaštite, ali polako vraćanje normalnog života u kontekstu otvaranja radnji i svega ostalog može se očekivati u sljedećem razdoblju ako zadržimo ovu stabilnost", istaknuo je Čerkez.

U FBiH hospitalizirano su 62 pacijenta pozitivna na koronavirusa, osam ih je na respiratoru. Od posljedica koronavirusa u ovom entitetu preminule su 32 osobe.