SLUČAJ 'RESPIRATORI' Kako je "Srebrena malina" odabrana kao najpovoljniji ponuđač za kupovinu 100 respiratora

SLUČAJ 'RESPIRATORI'  Kako je "Srebrena malina" odabrana kao najpovoljniji ponuđač za kupovinu 100 respiratora
Hercegovina.info

Svjedočenjem Jelene Znahor, koja je u Federalnom ministarstvu financija radila kao proračunska inspektorica, danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje premijeru Fadilu Novaliću i drugima u vezi sa spornom nabavkom 100 respiratora u vrijednosti 10.530.000 KM, piše "Dnevni Avaz".

Osim Novalića, u aferi "Respiratori" optuženi su suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak, ministrica financija Federacije BiH Jelka Milićević i vlasnik tvrtke "Srebrena malina" Fikret Hodžić.

Svjedokinja Znahor je, zajedno s kolegicom Azrom Avdić, a prema nalogu Tužiteljstva BiH i ministrice Jelke Milićević, napravila djelomični zapisnik nakon izvanrednog proračunskog nadzora u Federalnoj upravi civilne zaštite o trošenju proračunskih sredstava za razdoblje od 16. ožujka do 16. studenog 2020. godine. Naglasak je bio na kupovini 100 respiratora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navedena isplata za respiratore

Na osnovu raspoložive dokumentacije koju su dobili u FUCZ-u, Znahor je danas kazala da nisu mogli pronaći niti utvrditi na osnovu čega je FUCZ odabrao tvrtku Fikreta Hodžića “Srebrena malina” kao najpovoljnijeg ponuđača.

Također je bilo još osam ponuda koje su došle prije “Srebrene maline”, od čega je njih šest već tada izuzela SIPA. “Srebrena malina" je bila deveta. Inspektorice nisu mogle iz ponuđene dokumentacije utvrditi je li rađena analiza drugih ponuda. Nisu sve ponude imale istaknute cijene, a u nekima su falili jedan ili više elemenata.

Svjedokinja je potvrdila da su kolegica i ona u tom trenutku imale uvid u ponudu za respiratore ACM 812 A te u ugovor između FUCZ-a i “Srebrene maline" za isti tip respiratora, a da su putem medija saznale da je bilo i drugih ponuda.

Ugovor je datiran na 3. travnja 2020. godine, kada je i realiziran. Uvidom u obrazac za unos novčanih sredstava, inspektorice su, kako je kazala Znahor, na više listinga iz trezorske aplikacije vidjele da je navedeno plaćanje 2. travnja 2020. te su utvrdile da je stvorena obaveza spomenutog datuma, a da je plaćanje izvršeno 3. travnja 2020. u 10:09 sati. U opisu je navedena isplata za respiratore. To je izazvalo sumnju da još nije postojao ugovor prilikom unošenja faktura u trezorsku aplikaciju.

"Srebrena malina" je u ugovoru navela garantni rok od 24 mjeseca, a proizvođač je nudio garanciju na 12 mjeseci, te su se, kazala je Znahor, zapitale tko garantira za preostalih 12 mjeseci.

Prekoračenje utroška kumuliranih sredstava

Znahor je, također, pojasnila da postoji limit u trošenju sredstava te da su utvrdile prekoračenje utroška kumuliranih sredstava, koje je bilo više od dozvoljenih 50 posto.

Federalna uprava civilne zaštite imala je 31. prosinca 2019. godine kumuliranih 25.108.000 KM, od čega je, zaključno s 8. lipnja 2020. godine, utrošeno 17.741.142,57 KM.

Odgovarajući na pitanja obrane, Znahor je kazala da nije imala pristup trezorskoj aplikaciji te je potvrdila da su postojale odluke Federalnog stožera o kupovini medicinskih sredstava i opreme, za što je FUCZ bio zadužen.

Ona je potvrdila da njena kolegica i ona nisu provjeravale unos u aplikaciju te da su iznijele zaključke samo na osnovu pregleda dokumentacije koja im je bila dostupna.

Također je kazala da je FUCZ imao odobrenje kao proračunsi korisnik da unosi podatke u aplikaciju. Pojasnila je da, ukoliko je uneseno nešto pogrešno, za to odgovara osoba koja je unijela podatke u aplikaciju.

Svjedokinja je istaknula da nisu vršile analizu niti našle podatke na osnovu kojih je utvrđeno da je "Srebrena malina" najbolji ponuđač.

FUCZ je dostavio prigovore na zaključke inspektorica, u kojima je, kako je obrana istaknula, navedeno da je unos u trezorski sustav uslijedio 3. travnja, a da je 2. travnja bio datum predračuna.

Odvjetnica Marsela Bajramović, koja zastupa Fahrudina Solaka, nakon pretresa je kazala da svjedokinja nije dala potpune, cjelovite i uvjerljive odgovore tijekom njenog direktnog i unakrsnog ispitivanja.

"Nažalost, danas smo ponovo čuli nepotpune odgovore i očito je da nisu izvršene sve provjere koje su bile neophodne da bi se došlo do ovakvih zaključaka. Postupajuća inspektorica je svjedočila i iznijela neke ozbiljne konstatacije, ali ih nije uspjela obraniti. Štoviše, kada su u pitanju neke osnovne stvari, kao što su potpuno legitiman način i svrha plaćanja, potpuno se ograđivala. 

Što se tiče dana kada je izvršeno plaćanje, odnosno kada je u sistem unesen nalog da se izvrši plaćanje, također je dala vrlo površne odgovore, bez ikakvih konkretnih dokaza i provjera kada i kako je to urađeno. Vi ćete se sjetiti, svjedočile su službenice računovodstva FUCZ-a i Federalnog ministarstva financija, koje su upravo radile na toj aplikaciji i na tom sustavu, i one su potvrdile, a imamo i dokaze, da se to dogodilo tek 3. travnja 2020. godine", rekla je odvjetnica Bajramović.