SLUČAJ MEMIĆ Hasan Dupovac i Alisa Mutap osuđeni za prikrivanje dokaza

Alisa Mutap,ramić,sud,osuđeni
Armin Durgut / Pixsell

Apelacijsko vijeće Suda Bosne i Hercegovine koje čine sudac Staniša Gluhajić, kao predsjedatelj Vijeća, te sutkinje Azra Miletić i Amela Huskić, izrekli su danas drugostupanjsku presudu u predmetu protiv Zijada Mutapa, Alise Ramić (ranije Mutap), Hasana Dupovca, Josipa Barića i Muamera Ožegovića.

Kako javljaju reporteri Avaza sa lica mjesta, Hasan Dupovac i Alisa Mutap su proglašeni krivima.

Dupovac je osuđen na 3 godine zatvora zbog zloupotrebe položanja. Alisa Mutap je osuđena na 2 i pol godine zbog davanja lažnog iskaza.

Ostalo troje osumnjičenih, Zijad Mutap, Josip Barić i muamer Ožegović su oslobođeni.

Kontroverzna izjava Perića

Podsjećamo, Prvostupanjsko vijeće Suda BiH kojim je predsjedavao sudac Branko Perić u studenom prošle godine Mutapa i ostale je oslobodio optužbi.

U javnosti je ostala upamćena kontroverzna izjava suca Perića, koji se na kraju obratio Dženanovom ocu riječima: "Gospodine Memiću, vjerujem da je postupak bio potresan, nemojte gubiti nadu, Vaša borba nije samo Vaša.“ Perić je, također, kazao da Alisa Mutap nije imala amneziju te se zapitao „zna li nešto više“.

Nakon žalbe Tužiteljstva BiH, Apelacijsko vijeće je u ožujku ukinulo oslobađajuću presudu.

Svjedočio dr. Kemal Dizdarević

Na ponovnom suđenju pred Apelacijskim vijećem na kojem su preuzeti dokazi iz prvostupanjskog postupka, u sudnici su reproducirani iskazi IT vještaka Irhada Kosa, te neuropsihijatra dr. Abdulaha Kučukalića i vještaka sudske medicine Hamze Žuje, koji su i saslušani.

Kao novi svjedok Tužiteljstva, saslušan je i neurokirurg dr. Kemal Dizdarević, čije je svjedočenje Prvostupanjsko vijeće odbilo. Apelacijsko vijeće odbilo je prijedloge dokaza koje su iznijeli odvjetnici Zijada Mutapa i Alise Ramić.