SLUČAJ GLASNOGOVORNIK-EKONOMIST Krtalić pripremao ekonomisticu za glasnogovornicu Suda pa se povukao

Sud HNŽ Zoran Krtalić
Hercegovina.info

Javnost je nasmijao javni natječaj Županijskog suda u Mostaru koji je u potrazi za glasnogovornikom raspisao natječaj u kojem pored diplomiranih pravnika, komunikologa i novinara prednost daje osobama koje su završile studij poslovne ekonomije.

Natječaj koji nas je dobro nasmijao

Nakon što su se pojavile informacije da je javni natječaj za popunu radnog mjesta državnog službenika u Županijskom sudu u Mostaru na mjestu glasnogovornika/ice namješten i da je ta pozicija namijenjena osobi koja već tu radi, Zoran Krtalić, predsjednik ovog suda, ekspresno je poništio taj natječaj, a izjavu o istome nije dao medijima u Mostaru nego u Sarajevu

Naime, u natječaju je navedeno da kandidati moraju imati završen fakultet poslovne ekonomije - menadžment, ali i najmanje šest mjeseci iskustva na poslovima CMS administratora. Dobro upućeni izvori tvrde da je natječaj samo formalno raspisan i da je ovo mjesto bilo osigurano za šeficu pisarnice Karolinu Stanković, koja je obavljala i poslove glasnogovornice Suda.

Sud HNŽ Zoran Krtalić

Krtalić: U Sudu rade četiri osobe sa fakultetom poslovne ekonomije

Krtalić je za Oslobođenje potvrdio da je poništio natječaj i da će se izmijeniti Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta Suda, u kojem jeste navedeno da je za mjesto glasnogovornika potrebno imati završen spomenuti fakultet. On kaže da je došlo do krive interpretacije Pravilnika koji su, tvrdi, potvrdili Ministarstvo pravde FBiH i resorno ministarstvo HNŽ-a.

"I jeste malo nezgrapno to naznačeno u Pravilniku, mada je u drugom dijelu natječaja navedeno da se uzimaju u obzir i kandidati sa najmanje 240 ECTS bodova drugog ili trećeg ciklusa bolonjskog sistema studiranja, što znači da se podrazumijevaju i drugi fakulteti. Čim sam dobio prvi prigovor, istog trenutka sam podnio zahtjev da se natječaj poništi, pa ćemo izmijeniti Pravilnik, iako mi je iz našeg resornog županijskog ministarstva rečeno da je on u redu. Nije vrijedno da jedno radno mjesto krši ugled Suda", zaključio je Krtalić.

Upitali su ga je li točno da je buduća glasnogovornica Suda trebala biti Stanković.

"Naravno da nije. Točno je da je ta djelatnica, koja je šefica pisarnice, povremeno davala informacije za medije. Trenutno u Sudu imamo četiri osobe sa istim fakultetom", napomenuo je.

S druge strane, naš izvor iz Suda kaže nam kako je Stanković u svojstvu glasnogovornika sudjelovala na seminaru za glasnogovornike u pravosuđu održanom na Bjelašnici 18. i 19. svibnja.