SLUČAJ DŽENAN MEMIĆ Policajcu Josipu Bariću jednomjesečni pritvor

SLUČAJ DŽENAN MEMIĆ Policajcu Josipu Bariću jednomjesečni pritvor
Avaz

Sutkinja Suda BiH Hasija Mašović na prijedlog tužitelja Ćazima Hasanspahića odredila je jednomjesečni pritvor Josipu Bariću koji se tereti da nije izuzeo krvavi džemper Alise Mutap, a koji je mogao biti krunski dokaz u dokazivanju ubojstva Dženana Memića, saznaje 'Dnevni avaz'.

Podsjećamo, jučer je održano ročište za određivanje pritvora, a tužitelj se u obrazloženju osvrnuo na službenu zabilješku koju je sačinio Barić o izuzimanju odjeće Dženana i Alise.

"Radi se o obimnoj istrazi. Proširena je na još šest osoba. Osumnjičeni je propustio izuzeti krvavi džemper Alise Mutap, koji je kasnije iz KCUS-a vraćen njenoj obitelji te je uništen. Makazama je izrezan taj krvavi dio", kazao je jučer tužitelj Hasanspahić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je naveo da je Tužiteljstvo BiH već pružilo zaštitu za šest svjedoka.

"Osumnjičeni bi sigurno utjecao na svjedoke ako ostane na slobodi. Zašto je Dženanova kompletna odjeća izuzeta. Čak i čarape, a Alisina nije, to ide na obraz onima koji su do sada vodili istragu. Od Dženana je izuzeta vreća puna odjeće, a od Alise Mutap samo crne farmerice i kožna jakna. Možda bi tragovi s tog džempera doveli do počinitelja.

Na kožnoj jakni nije bila dovoljna količina tragova da bi se bilo što utvrdilo. Zašto je osumnjičeni različito postupao prema Dženanu i Alisi po pitanju izuzimanja odjeće. Svjedoci su to u cijelosti potvrdili i imamo njihove iskaze. Radi se o kaznenim djelima koju su činili kao grupa", naveo je jučer Hasanspahić.

Tužitelj je jučer kazao da su osumnjičeni u ovom predmetu ranije nudili novac za dokaze i da su podmetali dokaze te je predložio da se pritvor Bariću odredi iz svih pritvorskih razloga.