SLUČAJ DŽENAN MEMIĆ Alisi Ramić dvije i pol godine zatvora, Hasan Dupovac oslobođen

Alisa Ramić Mutap
BIRN

Trećestupanjsko vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je Alisi Ramić (Mutap) kaznu od dvije i pol godine zatvora zbog davanja lažnog iskaza u vezi sa stradanjem mladića Dženana Memića 2016. u Sarajevu, dok je Hasana Dupovca oslobodilo optužbi za zloupotrebu položaja.

Ovu informaciju su za Detektor potvrdili tužitelj Tužiteljstva BiH Dubravko Čampara te Ifet Feraget, pravni zastupnik oštećene obitelji Memić.

Alisi Ramić, ranije Mutap, ovom presudom potvrđena je odluka Apelacijskog vijeća Suda BiH, dok je Hasanu Dupovcu – u oslobađajuću – preinačena ranija presuda kojom je bio osuđen na tri godine zatvora.

On je pravomoćno oslobođen optužbi da je, u svojstvu nekadašnjeg šefa Odsjeka za prometne istrage sarajevske policije, prekoračio granice službenih ovlaštenja kada je angažirao svjedoka M-10 da pronađe vozilo Renault Clio, iako je znao da ono nije predmet izvršenja kaznenog djela.

Apelacijsko vijeće je ranije Alisu Ramić osudilo zbog davanja lažnog iskaza, što je Vijeće tada utvrdilo na osnovu dva iskaza koja je dala na početku istrage.

“Iako su joj, kao očevicu, poznate okolnosti uslijed kojih je Dženan Memić teško ozlijeđen 8., a preminuo 15. veljače, iste je svjesno prešutjela”, kazao je ranije predsjedavajući Apelacijskog Staniša Gluhajić.

Prvostupanjskom presudom su Ramić, Dupovac te Zijad Mutap, Josip Barić i Muamer Ožegović oslobođeni krivnje, nakon čega je Apelacijsko vijeće obnovilo suđenje u ovom predmetu te osudilo Dupovca i Ramić na ukupno pet i pol godina zatvora.

Na tu odluku su žalbe uložili i Državno tužiteljstvo i obrane.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.