Slovenci izabrali Mostarca za lik na euro novčićima

Slovenci izabrali Mostarca za lik na euro novčićima

Kako su riješili žitelji Slovenije na nedavno održanom referendumu, na kojem je između ostalih pitanja bilo i ono tko bi se trebao naći na novim euro novčićima od 10, 20 i 50 eurocenti, ubjedljivo je pobijedio Marko Tomaš, kontroverzni mostarski pjesnik, izuzetno popularan u svim zemljama bivše Jugoslavije i šire, piše Kornet.rs.

Njegova aura i karizma plijene ne samo ubojitim pjesništvom u najboljoj tradiciji njegovih sugrađana Alekse Šantića, Zuke Džumhura, Osmana Đikića i brojnih drugih, nego i pojavom naročito začinjenom prijatnim fizičkim izgledom, osjećajem za profinjenu komiku na sceni, čitalačkim umijećem i pomalo skandaloznim ponašanjem i izjavama koje njegovu osobnost upotpunjuju do razine nesumnjivog genija.

Kako su obrazložili žitelji Slovenije zajedno sa žirijem za odabir likova na novčićima Slovenije i EU, tajna se krije u činjenici da je ovaj vrhunski pjesnik i umjetnik rođen u Ljubljani (glavnom gradu Slovenije).

Fanovi Marka Tomaša okupili su se na Tromostovlju u Ljubljani da uz pivo, kobasice i vatromet proslave taj događaj.  

„Predsjednik“ Srbije čestitao je Tomašu na ovom priznanju, pozvavši ga u goste u rezidenciju, naglasivši da su najvažnija priznanja znamenitim pjesnicima, kanalizacija, domovi zdravlja, bolnice, rodilišta, a ne kao nekima da se bahate u „porscheima“ i „ferarijima“ i da izdaju svoju zemlju i narod kad god stignu. A knjige nikad", navodi Kornet.rs.