Slovenci izabrali Mostarca za lik na euro novčićima

Marko Tomaš

Kako su riješili žitelji Slovenije na nedavno održanom referendumu, na kojem je između ostalih pitanja bilo i ono tko bi se trebao naći na novim euro novčićima od 10, 20 i 50 eurocenti, ubjedljivo je pobijedio Marko Tomaš, kontroverzni mostarski pjesnik, izuzetno popularan u svim zemljama bivše Jugoslavije i šire, piše Kornet.rs.

Njegova aura i karizma plijene ne samo ubojitim pjesništvom u najboljoj tradiciji njegovih sugrađana Alekse Šantića, Zuke Džumhura, Osmana Đikića i brojnih drugih, nego i pojavom naročito začinjenom prijatnim fizičkim izgledom, osjećajem za profinjenu komiku na sceni, čitalačkim umijećem i pomalo skandaloznim ponašanjem i izjavama koje njegovu osobnost upotpunjuju do razine nesumnjivog genija.

Kako su obrazložili žitelji Slovenije zajedno sa žirijem za odabir likova na novčićima Slovenije i EU, tajna se krije u činjenici da je ovaj vrhunski pjesnik i umjetnik rođen u Ljubljani (glavnom gradu Slovenije).

Fanovi Marka Tomaša okupili su se na Tromostovlju u Ljubljani da uz pivo, kobasice i vatromet proslave taj događaj.  

„Predsjednik“ Srbije čestitao je Tomašu na ovom priznanju, pozvavši ga u goste u rezidenciju, naglasivši da su najvažnija priznanja znamenitim pjesnicima, kanalizacija, domovi zdravlja, bolnice, rodilišta, a ne kao nekima da se bahate u „porscheima“ i „ferarijima“ i da izdaju svoju zemlju i narod kad god stignu. A knjige nikad", navodi Kornet.rs.