SLOGA KUĆU GRADI Cvijanović i Komšić nabavili službene limuzine za blizu pola milijuna KM

Željka Cvijanović,Željko Komšić,službeni automobil
Armin Durgut/PIXSELL

Dva superluksuzna automobila građani Bosne i Hercegovine platiti će svojim predstavnicima u državnom Predsjedništvu po cijeni od gotovo pola milijuna maraka, piše Valter portal.

Toliko, naime, košaju luksuzne limuzine za čiju su nabavku već sklopljeni ugovori, najprije 7. kolovoza sa firmom Brčko-gas d.o.o., ovlaštenim predstavnikom vozila VW i Audi (ugovor vrijedan čak 318.000 KM!), a samo tri dana kasnije ugovor o kupovini motornog vozila SUV, koji košta više od 164.000 KM, Predsjedništvo BiH je sklopilo sa kompanijom Porsche Inter Auto BH d.o.o.

Željka Cvijanović,Željko Komšić,službeni automobil

Pravilnikom o uvjetima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH, koji je usvojilo Vijeće ministara, predviđeno je da državne institucije raspolažu samo sa dva vozila visoke klase, cijene do 160.000 KM. Predsjedništvo BiH (kao i Ustavni sud BiH te Ured za reviziju institucija BiH) izuzeti su od primjene ovog akta, pa vozila nabavljaju po svom internom pravilniku koji ne propisuje nikakva ograničenja za nabavnu vrijednost novih vozila, ali i bahatim nagonima.

Ustaljena praksa, predviđena internim pravilnikom, jeste da članovi Predsjedništva BiH koriste terenska i vozila visoke klase. Nova se kupuju kada postojeća prijeđu 100.000 kilometara i za to im se automatski osiguravaju sredstva iz proračuna.

Iako, kako saznaju sa portala Valter, ovoga puta član Predsjedništva iz reda Bošnjaka Denis Bećirović nije bio za izdvajanje gotovo pola milijuna iz proračuna za ove namjene, članovi iz reda Hrvata i Srba, Željko Komšić i Željka Cvijanović jesu, pa su se obrzo počastili novim limuzinama od novca poreznih obveznika.

Tako će, prema saznanjima Valtera, limuzina od 318.000 KM pripasti Željki Cvijanović, dok se Komšić zadovoljio nešto skromnijim, 164.000 KM plaćenim SUV-om iz kompanije Porsche Inter Auto BH d.o.o.

Željka Cvijanović,Željko Komšić,službeni automobil

S obzirom da je Brčko-gas, kako smo već naveli, zastupnik Volkswagena i Audija, Željka Cvijanović će uživati u audiju skupljem i od novog Mercedesa njenog stranačkog šefa Milorada Dodika. Kako bi ugođaj nakon napornih sjednica Predsjedništva bio potpun, zahtijevalo se da limuzina mora biti metalik crne boje s pogonom na sva četiri kotača te da, razumljivo, posjeduje masažu prednjih i zadnjih sjedišta, kao i automatski četvorozonski klima uređaj.

Kako bi sve ličilo na svemirski brod, a što članica Predsjendištva BiH zbog funkcije i svoje predanosti državi koju predstavlja i zaslužuje, limuzina će imati crna kožna sjedišta, akustična dupla stakla za izolaciju od buke, digitalni radio i TV, asistente za praćenje pravca kretanja te prilikom parkiranja, multifunkcionalni kožni upravljač, kao i tvornički ugrađen frižider za piće te ugrađeni projektor na prednjoj šajbi.

Podsjećamo da je Valter ranije objavio kako je Dodikov kabinet krajem lipnja zaključio sporazum s Auto Kućom Jajčević iz Banjaluke, inače predstavnikom Mercedesa, o nabavci nove limuzine koja će porezne obveznike u ovom entitetu koštati 302.000 maraka. Doduše, njena procijenjena vrijednost je bila čak oko 315.000 KM, ali ovaj „kusur“ je simboličan iznos kada je riječ o privilegijama dužnosnika koji za sebe biraju isključivo najluksuznije.

Vrijedi podsjetiti, vlasnik Brčko Gasa je Đorđa Kojić, član i dužnosnik SNSD-a još od 2002. i bivši predsjednik Skupštine Brčko distrikta. Indikativno je također da je Brčko Gas dao tek oko 300 KM nižu ponudu od najviše prihvatljive ponude na tenderu za kupovinu limuzine za Predsjedništvo BiH.

I dok izabrani predstavnici vlasti troše basnoslovne sume na luksuzne automobile iako je stanje u državi izuzetno teško, a proračuni na nekim razinama (kao na nivou RS) gotovo u potpunosti iscijeđeni, podsjećamo da je prosječna mirovina u entitetu Federacija BiH u lipnju bila oko 670 KM a u entitetu Republika Srpska svega 540 maraka.

Slijedom toga, najnovije luksuzno vozilo Željke Cvijanović koštalo je 589 (riječima, pet stotina osamdeset i devet) prosječnih mirovina njenih glasača.