Slobodna Bosna: Imena vehabija iz BiH na ratištu u Siriji

Uz logističku i organizacijsku potporu Dževada Gološa i Nusreta Imamovića u Siriju je otišao i Muaz Šabić iz Zenice, koji je poginuo u Alepu, 29. travnja. Zajedno sa stradalim Šabićem iz Zenice se sredinom ožujka na sirijsko ratište zaputio i Mehemed Telalović, koji je prije četiri godine zbog kriminala deportiran iz Francuske, te Muhamed Džerahović, inače jedan od agresivnijih zeničkih vehabija.

U društvu sa Šabićem i Telalović tada je u džihad krenuo i Mirzet Mahmutović iz Tuzle, koji se, koliko je poznato, još uvijek nije vratio u BiH. Mediji su već objavili da je sredinom ožujka u borbama ranjen Bajro Ikanović iz Hadžića, koji je ranije na Sudu BiH osuđen na četiri i pol godine zatvora zbog pripreme terorističkog napada. Ikanović u Siriji boravi od kraja siječnja, no prethodno je, kao neprikosnoveni vođa selefija u Hadžićima, regrutirao svoje sljedbenike Armena Dželku i Senada Hasanovića, koji je također bio osuđen zbog terorizma.

Prema informacijama Slobodne Bosne, među džihad-ratnicima koji su iz BiH otišli u Siriju najbrojnije su Sarajlije. U studenom prošle godine sirijskim se pobunjenicima pridruzite Bećir Hodžić, za njim su početkom veljače otišli Aldin Alibašić, Abdulah Ibradžić, Enver Lilić i Elmedin Velić, čiji je brat Edis Velić ranije, kao pripadnik skupine Rijada Rustempašića, osuđen za kazneno djelo terorizma.

S Alibašićem i Ibradžić su istog dana u Siriju otputovali Haris Sivac iz Zenice i Mevludin Cicvara iz Viteza, koji posljednjih godina živi u Gornjoj Maoči. U Siriju su proteklih mjeseci ratovali i Jasmin Keserović zvani Muhamed iz Zavidovića, Emin Hodžić iz Sarajeva, Nermin Spahić i Fikret Hadžić iz Kaknja, Mehmed Dulić iz Bihaća i Valdes Karić iz Tuzle, koji živi u Švicarskoj.

Pravi je veteran sirijskog rata Livnjak Vildan Ključo, koji se među pobunjenicima bori od kolovoza prošle godine.  Premda već dugo živi u Zenici, u rat protiv Asaadovog režima otišao je i Sirijski Djamel Boutrif, te naturalizirani Bosanac Khaled Al Muhamed zvani Mugdad.

Mugdadova je posljednja prijavljena bosanska adrese u Zenici, ali je živio u Bahreinu, prije nego što je unaprijeđen u zapovjednika jedne pobunjeničke jedinice Slobodne sirijske vojske. Iz Zenice je u Siriju otišao Alžirac Jamel Boutrif, također državljanin BiH, kao i Aslan Peći zvani Džeko, za kojeg se pretpostavlja da je s Kosova.

S. Mijatović/ Slobodna Bosna