SLOBODA I MEDIJI Nismo najgori u regiji, ali smo u problematičnoj kategoriji. U društvu smo s Kirgistanom, Gruzijom...

novinari, mediji, sloboda govora

U izvješću Reportera bez granica i po njihovom Svjetskom indeksu medijskih sloboda (World Press Freedom Index) za 2022. godinu, Bosna i Hercegovina se nalazi na 67. mjestu i pala je za devet mjesta u odnosu na prošlu godinu.

"Srbija je najlošije rangirana od svih zemalja bivše Jugoslavije, iako se na skali popela za 14 mjesta u odnosu na izvještaj iz 2021. godine i sada je 79. mjestu u kategoriji problematičnih zemalja", prenosi N1.

U istoj kategoriji su i BiH, Slovenija (54. mjesto),  Sjeverna Makedonija (57. mjesto) te Crna Gora (63. mjesto). Hrvatska je zauzela 48. mjesto i nalazi se u kategoriji “zadovoljavajućih”.

Prema Svjetskom indeksu medijskih sloboda koji objavljuju Reporteri bez granica, u svijetu se dogodila dvostruka polarizacija, pojačana informacijskim kaosom i ona je ona prisutna kako u pojedinačnim državama, tako i u odnosu među državama na međunarodnoj razini.

Na osnovu tog izvješća za 2022. godinu, koji procjenjuje stanje novinarstva u 180 zemalja i teritorija, ukazuje se na katastrofalne efekte informacijskog kaosa koji su posljedica djelovanja globaliziranog i nereguliranog online informativnog prostora, a koji potiče širenje lažnih vijesti i propagande.

Europska unija između dva ekstrema

Norveška u Europi ostaje na vrhu Svjetskog indeksa slobode tiska, pošto i dalje zauzima prvo mjesto. Iznenađenje je da je Estonija zauzela četvrto mjesto, a Litva deveto. U pitanju su dvije bivše komunističke države i sada su među prvih deset po slobodi medija, dok Nizozemska koja je ranije bila u prvih deset, više to nije i nalazi se na 28. mjestu. Grčka je na 108. mjestu i zamijenila je Bugarsku (91) na posljednjem mjestu u Europi.

U izvještaju se navodi i da je pojačana represija u istočnoj Europi i centralnoj Aziji.

“Novinari su ubijani i povrijeđivani na terenu, razina cenzure je takva da nije viđena od sovjetskog razdoblja, šire se masovne dezinformacije… U istočnoj Europi, pored ljudskih tragedija, rat koji Rusija (plasirana na 155. mjestu) vodi protiv Ukrajine, stvara razorne posljedice po slobodu medija u regiji. Čak pet novinara i medijskih radnika poginulo je od posljedica pucnjave tijekom prvog mjeseca ruske ofanzive, koja je počela 24. veljače 2022”, ističe se u izvješću.

Kako su rangirane pojedine države:

Zadovoljavajuće: Češka (20), Moldavija (40), Sjedinjene Američke Države (42)

Problematične: Armenija (51), Rumunjska (56), Sjeverna Makedonija (57), Kosovo (61), Crna Gora (63), Bosna i Hercegovina (67), Kirgistan (72), Srbija (79), Mađarska (85), Gruzija (89), Bugarska (91), Ukrajina (106)

Teška situacija: Kazahstan (122), Uzbekistan (133), Tadžikistan (152)

Veoma ozbiljna situacija: Bjelorusija (153), Azerbejdžan (154), Rusija (155), Afganistan (156), Pakistan (157), Kina (175), Turkmenistan (177), Iran (178).