Sloboda! Borimo se!

posavski obzor
edan od skupova na kojem su se naši djedovi i očevi mogli slobodno prisjetiti braće i sinova koji su ubijeni. Skup na kojem se, nakon tolikih godina skrivanja, slobodno viorio hrvatski stijeg.

 

Danas, samo 20 godina poslije, nema ni Franje, ni njegove stranke. Nema zajedništva. Djedovi su nas napustili, a i očevima dolazi vrijeme. Prije 20 godina smo imali priliku. Imali smo pravo! A danas? Danas smo blijeda sjenka, nedostojni riječi ovih hrabrih djedova.

„Nas su pobili, u crno nas zavili. Nedajte se više da vas zavijaju! Vi ste mlađi, na vama ostaje. Ja ću još koju godinu među vama bit. Al danas sam doživio slobodno da rekenem; sramota ih bilo i stid ih bilo! Dršte ovo što smo sada stekli! Sad imamo pravo! Sad nam je pružita prilika. SLOBODA! Borimo se! Ako pane koja žrtva, nek pane…nema… nemora bit krv! Ne kažem, ne tražim da se prolije! Ako bude za to treba je prolt”! (djedov govor od 5:01 do 5:44).

I prolili smo krv. Opet su tekle rijeke hrvatske krvi. Što smo ostvarili u ovih 20 godina? Jesmo li ispunili djelić očekivanja naših djedova? Gdje smo danas? Raseljeni, prognani, slizani s vlasti koja opet nije naša, u državi koja čini sve da nikad više ne bude i naša.

Neće nam oprostiti pale žrtve na nejedinstvu, na neslogi koju mnogi zagovaraju, mnogi potenciraju.

Prije 20 godina trebala je samo puška i odvažnost, danas nam treba znanje i mudrost. Treba nam jasan cilj, treba nam odvažni lider. Ako ga nemamo, stvorimo ga!

Anto Sluganović/posavski-obzor.info