Slijedi smjena skoro 500 kadrova SDP-a

SDP, SDP BIH, smjene, Federacija BIH
...nekako složiti kockice izvršne vlasti Federacije BiH, što je tek lakši dio posla u potpunom preuzimanju vlasti u većem bh. entitetu.

Pred federalnim partnerima tek prodstoji teži dio dogovora - onaj o preuzimanju kontrole nad izdašnim ekonomskim i financijskim resursima koji se kriju u javnim poduzećima i tvrtkama u kojima država još uvijek ima većinski vlasnički udio.

Princip je isti, sve ostalo su nijanse

O raspodjeli tog dijela vlasti, koji je za stranke u pravilu puno važniji od ministarskih pozicija, koalicijski partneri još nisu ni razgovarali, pa čak ni načelno dogovorili principe raspodjele i mehanizme ovladavanja nad javnim dobrima. Istina, lider DF-a Željko Komšić u nekoliko javnih istupa obećao je kako će ultimativno tražiti transparentan izbor čelnika javnih i državnih poduzeća, što pored ostalog znači i obavezno raspisivanje javnog natječaja i izbor kandidata s najboljim profesionalnim referencama, ali kako slična razmišljanja nismo čuli od čelnika SDA i HDZ-a, teško da će se dokinuti naslijeđena praksa stranačkog ovladavanja nad javnim resursima, piše Slobodna Bosna.

U svakom slučaju, tijekom narednih tri-četiri mjeseca, na ovaj ili onaj način, uslijedit će masovna smjena kadrova koje je četiri godine ranije instalirala platformaška vlada predvođena SDP-om.

U do tada neviđenoj „kadrovskoj oluji", platformaši su nakon formiranja vlasti u proljeće 2011. godine doslovno preko noći smijenili približno 500 čelnika javnih i državnih poduzeća, federalnih agencija i direkcija, uključujući direktore, članove uprave i nadzornih odbora.

Pometeni su čak i direktori i uprave javnih poduzeća kojima je redovni mandat isticao za dva-tri mjeseca. Već krajem ožujka 2011. godine, platformaši su potpuno, bez i jedne iznimke, ovladali nacionalnim resursima, ne obazirući se ni na zakonske propise ni na etička načela o nespojivosti javnih dužnosti. Javna i državna poduzeća nisu premrežili samo stranačkim kadrovima nego i najbližim srodnicima, o čemu najdrastičnije svjedoči pomalo zaboravljeni slučaj izbora čelnika u JP Autoceste Federacije BiH, kada je jednu od najvažnijih funkcija u tom poduzeću preuzeo Mirsad Nikšić, rođeni brat federalnog premijera Nermina Nikšića. Mediji su opširno pisali o bezočnom nepotizmu platformaške vlasti, ali bez ikakvog opipljvog efekta.

Poznate stranačke aspiracije

Mada se aktuelni koalicijski partneri, SDA, HDZ i DF, još nisu dogovorili kako će podijeliti ono što su platformaši zauzeli četiri godine ranije, manje-više su poznate stranačke aspiracije. Nema sumnje kako će se koplja lomiti oko najprofitabilnijih javnih poduzeća - dva telekoma i dvije elektroprivrede - ali još više oko JP Autoceste Federacije BiH, jer pred ovom javnom tvrtkom stoji novi investicijski ciklus vrijedan više stotina milijuna eura. U ovih „top 5" javnih poduzeća vrti se puno više novca nego u svim federalnim ministarstvima zajedno, a to će u narednim godinama biti još izraženije zbog golemih investicija koje se očekuju u cestogradnji, ali još više u elektroenergetskom sektoru. Primjera radi, EPBiH će u 2015. godini započeti izgradnju Termobloka 8 u Tuzli, čija je vrijednost 1,5 milijardi KM, te nekoliko manjih hidro i vjetroelektrana (HE Vranduk, VE Podveležje, VE Mesihovina) vrijednih oko 500 milijuna KM.

Bitka za „top 5"

Navedenih „top 5" javnih poduzeća stranke će podijeliti najvjerojatnije tako što će Demokratska fronta Željka Komšića preuzeti kontrolu nad Elektroprivredom BiH, SDA nad BH Telecomom i JP Autocestama Federacije BiH, dok će HDZ staviti pod kontrolu Elektroprivredu HZHB i HT Mostar.
Učinit će to tako što će po kratkom postupku smijeniti članove nadzornih odbora i izabrati nove, koji će potom po žurnom postupku raspisati javni natječaj za izbor novih direktora i članova uprave. Naravno, na konkurs će se moći prijaviti svi koji ispunjavaju predviđene uvjete, no izabrat će se direktori i članovi uprave koji su bliski stranačkim vrhovima.