Mnogi ugostiteljski objekti neće preživjeti zimu

Kafić
Ilustracija / hercegovina.info

Pandemija koronavirusa posebno je utjecala na ugostiteljstvo i turizam. Ugostitelji su mjesecima u razmišljanjima što i kako dalje. Brojni od njih zbog neisplativosti, primorani su zaključati svoja vrata, a neki će to tek učiniti sada pred zimu, jer mogućnost sjedenja na otvorenim terasama zbog vremena sve je manja.

"Ima zatvaranja ugostiteljskih objekata, ali nije kao u prvom valu pandemije kada su brojni zatvorili i poslije nisu otvarali svoja vrata. No, mislim da će sada uslijediti još jedan val zatvaranja objekata. Dolazi nam takorekuć teži dio godine, zima, i problem sa sjedenjem u zatvorenim prostorima. Vanjske terase neće biti u mogućnosti raditi. S obzirom na ograničenja za unutarnje prostore, logično je da će biti zatvaranja", kaže za hercegovina.info Stjepan Primorac predsjednik Turističkog klastera Hercegovine te predsjednik Udruge za turizam pri Gospodarskoj komori Federacije BiH.

Primorac se nada kako ćemo na proljeće imati znatno bolju situaciju.

"Mi se svi iskreno nadamo da će se do svibnja riješiti problem koronavirusa. No, sve ovisi o tome kada i kako će doći cjepivo te kako će samo cijepljenje proći. Prema svim pričama i najavama, problem koronavirusa na proljeće ne bi trebali imati".

O Međugorju, koje je od velikog značaja za turizam i radna mjesta, Primorac je rekao kako je ono zatvoreno praktički osam mjeseci: "Tu imamo najsloženiju situaciju. No, ima jedna stvar koja daje nadu, a to su najave za iduću godinu. Primjerice, mi smo u našem hotelu Bigeste u Ljubuškom dobili najavu od 18 autobusa gostiju, koji bi krenuli dolaziti od početka svibnja. Ima najava i za Međugorje. Konkretno gostiju iz Poljske, oni su trenutno prva opcija za dolaske kada je Međugorje u pitanju".

Što se tiče pomoći ugostiteljima od strane vlasti Primorac je kazao je Federalna Vlada pomogla ugostiteljima samo u samom početku, točnije prva dva mjeseca po pitanju plaćanja doprinosa na minimalne plaće. Kada je 31. svibnja ukinuto stanje nesreće u Federaciji, prestale su sve moguće pomoći. Kad su brojke porasle, pomoć je prestala", rekao je Primorac.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.