SLIJEDE ISPITIVANJA AKTERA Policija je izuzela dokumentaciju oko kupoprodaje prostora u Prozoru, u tijeku analiza

ZZO HNŽ Prozor Rama
hercegovina.info

Pola godine nakon što smo kao portal kazneno prijavili spornu kupoprodaju prostora u Prozor Rami, gdje je član mladeži HDZ-a BiH Bogodol Josip Prskalo kupio derutnu kuću po cijeni od 52.500 maraka, te ju prodao ZZO-u HNŽ-a za 257 tisuća marka situacija se miče sa mrtve točke. 

Kaznenu prijavu našeg portala, jednu u nizu onih koje smo podnosili Tužiteljstvu HNŽ-a zaprimio je 7. rujna prošle godine tužitelj Kemal Maksumić. 

Analiza dokumentacije

“Vezano za Vaš upit, a nakon konzultacije sa postupajućim tužiteljem, možemo potvrditi da je Tužiteljstvo putem MUP-a HNŽ izuzelo relevantnu dokumentaciju koja se odnosi na postupak kupovine predmetne nekretnine koja je predmet kaznene prijave, te se trenutno vrši analiza izuzete dokumentacije i poduzimaju druge istražne radnje u cilju utvrđivanja svih relevantnih činjenica u ovom predmetu”, kazala je za Hercegovina.info Ana Rajič, stručna suradnica za odnose s javnošću Tužiteljstva HNŽ-a. 

Po neslužbenim saznanjima u narednim danima trebali bi biti ispitani i svi akteri ovog događanja. 

Zbog sumnje na organizirani kriminal i korupciju, zloupotrebe položaja i ovlasti, mogućnosti da su iskoristili svoje položaje s ciljem da protuzakonito i udruženo zarade na prethodno isplaniranoj i namještenoj kupnji prostorija u Prozor – Rami Tužiteljstvu HNŽ-a smo prošlog ljeta prijavili kupoprodaju prostora u Prozoru.   

Josip Prskalo je član HDZ BiH Bogodol, a ujedno je i član uprave i direktor poduzeća Roda, kojem su osnivači Ivan Knezović(SIK), te kćerka šefa županijske Službe za zapošljavanje Vlade Čuljka, također članica HDZ BiH Bogodol. Direktno s njim ugovor o kupnji sklapa Rade Bošnjak, direktor ZZO-a.

Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ-a platio je prizemlje trošne kuće u Ulici kralja Tomislava u Prozoru 204 tisuće i 500 maraka više nego što ga je platio mladi Prskalo. 
Dvjestotinjak tisuća maraka u džepove pojedinaca nabili su zdravstveni osiguranici.

Inače, ZZO upitan od koga su kupili prostor u Prozoru za naš portal je odgovorio citiramo: 
HERCEGOVINA.INFO: S kojom osobom ili tvrtkom je sklopljen ugovor o kupovini poslovnog prostora?
ODGOVOR ZZO: Ugovor je sklopljen s fizičkom osobom. Budući da se radi o fizičkoj osobi koja je državljanin Republike Hrvatske i podliježe odredbama Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka (GDPR ) Zavod nema ovlasti osobne podatke iznositi u javnost.  

Kakav GDPR vrijedi za Bogodol?


Naravno da državljanin BiH ne podliježe odredbama Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka na što su se iz ZZO-a nespretno pozvali. 

Inače, cijena četvornog metra prostora u Prozoru se procjenjuje na 600 maraka, a ovdje je četvorni metar stana plaćen (ne računajući dvorište) više od 1800 maraka, što bi bilo razmjerno cijeni četvornog metra prostora na u SPC Rondo.

Objekt, nekoć u vlasništvu propalog poduzeća JP Šume Herceg Bosne, naplatom sudskih potraživanja pripao je gospodarstveniku iz Prozora, koji ga u ožujku 2019. prodao mladim članovima HDZ BiH Bogodol. Kada se uzme u obzir adaptacija objekta, u kojem ništa nije funkcioniralo iznos za koji je ošteće zdravstveni sustav je strašan. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.