SLAVLJE NIJE DUGO TRAJALO Dvije članice EU protiv otvaranja pregovora s Bosnom i Hercegovinom

Bosna i Hercegovina Europska unija

Javnost u Bosni i Hercegovini, a naročito aktualna vlast na državnom i entitetskoj razini danima proslavlja tek nagovještaj da bi narednog tjedna Europsko vijeće moglo dati zeleno svjetlo BiH za otvaranje pregovora o pristupanju Europskoj uniji.

 Ako je suditi prema informacijama koje stižu iz Bruxellesa, lako bi se moglo dogoditi da to zadovoljstvo političkih predstavnika u BiH bude preuranjeno.

Kako piše novinarka portala politico.eu Barbara Moens, pojedine zemlje EU-a, uključujući Nizozemsku i Dansku, upozoravaju da Europsko vijeće sljedećeg tjedna ne bi trebalo jednostavno dati zeleno svjetlo Bosni za početak pregovora o pristupanju EU, kao što je Europska komisija preporučila ranije ovog tjedna.

Kako navodi ovaj medij, na sastanku u srijedu, nekoliko zemalja EU-a zatražilo je pojašnjenje o iznenađujuće pozitivnom izvješću BiH, izjavila su četvorica diplomata.

Potencijalni kompromis moglo bi biti političko otvaranje vrata BiH, kao što je Europsko vijeće učinilo za Ukrajinu i Moldaviju u prosincu prošle godine, ali uključujući određene uvjete za kasnije formalno pokretanje pregovaračkog procesa.

"Nećemo započeti prave pregovore ako ne bude više reformi", rekao je jedan od diplomata, prenosi politico.eu.