SLAVIO ISIL I POTICAO NA TERORIZAM 31-godišnjak iz Viteza proglašen neuračunljivim, bit će poslan na liječenje

Slavljenje isila

Tužitelj Odsjeka za terorizam Tužiteljstva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv 31-godišnjaka iz Viteza, državljanina BiH.

Istraga u ovom predmetu pokrenuta je od Tužiteljstva BiH i SIPA-e nakon saznanja da osoba sa područja Bosne i Hercegovine, sa internet adresom registriranom u BiH, pristupa stranicama sa radikalnim terorističkim sadržajem u kojem se veličaju strukture tzv. ISIL-a, koji je od UN-a proglašen terorističkom organizacijom.

"Navedena osoba vršila je prijevod tekstova i sadržaja na bosanski jezik, kao i preuzimanje sadržaja, fotografija i snimaka ubojstava vojnika, civila i djece, te veličanja struktura tzv. ISIL-a i njihovih aktivnosti na području Azije i Afrike, čineći te sadržaje dostupnim većem broju osoba sa ciljem poticanja osoba u BiH na vršenje terorističkih aktivnosti", naveli su iz Tužiteljstva.

Daljim aktivnostima agencija za provođenje zakona, osumnjičena osoba je identificirana i locirana na području Viteza.

"Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo - javno poticanje na terorističke aktivnosti iz člana 202a., a u vezi sa članom 202d. Kaznenog zakona BiH.

Istragom i vještačenjem utvrđeno je da je počinitelj kazneno djelo počinio u stanju neuračunljivosti izazvane usljed posttraumatskog stresnog poremećaja, uz komorbiditete teških depresivnih epizoda, zbog čega je u okviru optužnice predloženo upućivanje optuženog u odgovarajući zdravstvenu ustanovu - naveli su iz Tužiteljstva.