Slavica Josipović: Na Blieburgu ubijeno 50.000 Muslimana, zašto bošnjačka politika šuti o tome?

Slavica Josipović, HDZ 1990, ostavka, Slavica Josipović, obljetnice Bleiburga
i Križnog puta 13.svibnja na Blieburškom polju u Austrija. Josipović je na sjednici Parlamenta FBiH u travnju pokrenula inicijativu za donošenje Deklaracije o osudi zločina komunističkog režima na prostorima BiH od 1945.godine, kao i formiranje povjerenstva za istrazivanje zločina kojem bi se omogučio pristup arhivi u BiH iz tog vremena.

Josipović za Hrvatski Medijski Servis kaže kako ovaj potez smatra "borbom za istinu i pravdu".

-Moramo spriječiti da nam se povijest ponavlja. Cijeli svoj život ću se za to boriti. Svi zločini moraju biti kažnjeni. Oni ne mogu zastarjeti. Na žalost, mnogi koji su počinili zločine nad Hrvatima niti su kažnjeni, niti je za počinjene zločine itko odgovarao. Nepravda koja se mome hrvatskom narodu čini desetljećima i danas se nastavlja. kaže Josipović za HMS.

Kad se obilježavaju žrtve Blieburške tragedije i Križnog puta od komunističkog režima, kada su ubijeni deseci tisuća Hrvata, a do danas im se ne zna ni grob, onda se šuti, primjećuje Josipović.

-Čak i mi koji to obilježavamo se osuđujemo od onih koji žale za bivšim sustavom. Mnogi smo o tim zločinima počeli saznavati tek 1990.ih godina, nakon rušenja komunizma, od naših roditelja i djedova, koji su bili žrtve na razne načine.

O strahotama koji su se događale na mnogim križnim putovima u BiH, Hrvatskoj i Sloveniji, kao i na Blieburškom polju, o razmjerama zločina kojeg su počinile partizanske jedinice i bivši jugoslovenski komunistički režim, kaže Josipović, dovoljno govore riječi Aleksandra Rankovića, tadašnjeg ministra unutarnjih poslova i šefa tajne sluzbe bivše države u Skupštini u Beogradu 1.veljače 1951.godine koji je kazao "kroz naše zatvore je izmedu 1945 i 1951.godine prošlo 3.777.776 uhićenih, a likvidirano je 680.000 osoba".

Nakon objavljivanja knjige i dokumentarnog filma HUDA JAMA-strogo čuvana tajna, autora Romana Leljaka otvorena su mnoga pitanjana na koja se, smatra zastupnica Slavica Josipović, konačno moraju dati odgovori.

U Hudoj jami u kojoj je počinjen zločin jugokomunističke vojske na najsvirepiji način je likvidirano oko 3000 nenaoružanih civila, žena, staraca, djece.... U Sloveniji do sada postoji 570 lociranih jama u kojima su na desetine tisuća ubijenih Hrvata i pripadnika drugih naroda, muslimana, Njemaca, Roma...

Josipović se pita koliko je samo takvih grobnica u Hrvatskoj i u BiH, o kojima se i dalje šuti.

-Mi živi ne smijemo šutjeti. Zbog nevinih žrtava moramo se boriti da se sazna istina. Zbog naše budućnosti. Pa zar nam se to i danas ne ponavlja, da nakon više od 20 godina za zločine u Domovinskom ratu nad Hrvatima u BiH mnogi nisu odgovarali, niti su podignute optuznice, pa zar ne vidimo da nam se povijest ponavlja, kaže Josipović.

Vijeće Europe je u Strazburu 25.1.2006. godine donijelo Rezoluciju o potrebi medunarodne osude zločina totalirarnih komunistickih režima, kojom snažno osuđuje zločine komunizma. Hrvatski Sabor je donio vlastitu deklaraciju o osudi zločina počinjenih tijekom totalirarnog komunističkog poretka u Republici Hrvatskoj. Iako je Europski parlament pozvao i sve bivše komunističke zemlje da donesu iste deklaracije, BiH to još nije učinila.

Josipović smatra da na temelju činjenica i dokaza koji postoje, a u interesu naroda koji žive u FBiH to treba učiniti i Federalni Parlament.

Na 63. obljetnici zločina 2008. godine u Blieburgu Idriz efendija Bešić, predstavnik Mesihata islamske zajednice u RH u svom govoru je rekao: -Najveća grobnica Muslimana u Europi je Blieburg gdje je ubijeno 50.000 Muslimana. Nažalost, o tome službena politika Bosnjaka šuti, kaže zastupnica Josipović za Hrvatski Medijski Servis.

Zbog odgovornosti prema žrtvama komunističkog režima, traženju istine i pravde, Josipović smatra da Federalno ministarstvo pravosuda treba biti nositelj aktivnosti te zajedno s Vladom FBiH sačiniti Deklaraciju o osudi zločina komunističkog režima i formirati povjerenstvo za istraživanje, kojemu će biti omogućen pristup arhivima iz toga vremena. Te dokumente treba usvojiti Parlament FBiH, kaže Josipović.