SLAB UROD KESTENA Ove godine koštat će više u trgovinama i na ulici

kesten
Pexels

Urod kestena na području Unsko - sanske županije potpuno je podbacio pa se zbog toga tek nekolicina tvrtki odlučila obavljati otkup ove godine.

U tvrtki "Vrganj promet" iz Bužima, koja je najveći otkupljivač i prerađivač ovog šumskog ploda na području USŽ, kažu kako će nedostajuće količine za proizvodnju morati nadoknaditi uvozom.

"Izrazito loše vremenske prilike ove godine dovele su do toga da je urod kestena potpuno podbacio, pa smo prinuđeni praviti uvozne aranžmane i otkupljujemo kesten, najviše iz Albanije i Sjeverne Makedonije. U ovo vrijeme prošle godine na lageru smo imali oko 600 tona kestena, a evo do sada smo uspjeli otkupiti svega dvadesetak tona s područja Unsko-sanske županije", kaže Amir Makić, direktor spomenute tvrtke, prenose Nezavisne novine.

Prema njegovim riječima, loš urod se odrazio i na otkupnu cijenu pa tako kilogram kestena trenutno košta oko 2,5 marke, što je gotovo dvostruko skuplje u odnosu na proteklu godinu.

Također, maloprodajna cijena kestena koji građani kupuju u trgovinama ili na ulici je porasla pa najniža cijena za kilogram ovog ploda iznosi pet maraka.

Inače, protekla godina je bila veoma dobra za otkupljivače kestena na području USŽ pa je tako otkupljeno oko 2.000 tona plodova, dok će ove godine ta količina biti višestruko manja.

Na području USŽ ima preko 200.000 hektara kestenovih šuma, a najrasprostranjenije su na području Cazina, Bužima i Velike Kladuše, gdje je sakupljanje i prodaja ovih šumskih plodova važan izvor financiranja za mnoge obitelji.

U posljednjih nekoliko godina stručnjaci upozoravaju na ugroženost kestenovih šuma u USŽ zbog pojave i razmnožavanja ose šiškarice, čije djelovanje naposljetku uzrokuje sušenje i propadanje ovog drveta. Kestenove šume na ovim prostorima su važne i za pčelarsku proizvodnju, s obzirom na to da je kestenov med jedan od najcjenjenijih i izuzetno tražen na tržištu.