SKUPŠTINA HNŽ Usvojeni financijski planovi Službe za zapošljavanje i Fonda za okoliš, te privremeno financiranje ZZO HNŽ

Skupština HNŽ

Suglasnosti na Financijski plan Službe za zapošljavanje Hercegovačko-neretvanske županije za 2024. godinu, u iznosu od 22.609.460,00 KM, kao i na Odluku o izvršenju toga plana, danas su dali skupštinski zastupnici u HNŽ-u, na trećoj izvanrednoj sjednici Skupštine. 

Usvojena je i Odluka o davanju suglasnosti na Financijski plan Fonda za zaštitu okoliša HNŽ-a za 2024. godinu u iznosu od 2.800.000,00 KM te Odluka o izvršenju Financijskoga plana Fonda.

Prihvaćena je i Odluka o privremenom financiranju Zavoda zdravstvenoga osiguranja HNŽ-a za 2024. godinu za tromjesečno razdoblje, od 1. siječnja do 31. ožujka 2024. godine, u ukupnomu iznosu od 38.177.000,00 KM.

Županija nema proračuna

Pred Skupštinu je najprije izašla premijerka HNŽ, Marija Buhač koja je pojasnila zbog čega ova županija još nema proračuna.

"Nažalost, sjednica vlade koja se trebala održati u petak i na kojoj je trebalo usvojiti proračun nije održana. Sukladno tome, danas nemamo proračun na klupama. Vlada je usvojila financijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja, no pojavile su se neke nedoumice oko financiranja tj. izračuna sredstava po domovima zdravlja pa su se pojavila i razmišljanja da su se nekima smanjili iznosi iako svi znamo da je u tom financijskom planu 7 milijuna maraka dodatno osigurano za financiranje primarne zdravstvene zaštite. Osobno smatram kako ta financijska raspodjela nije dobro iskomunicirana između zavoda i zdravstvenih ustanova i u tom kontekstu smo odlučili danas staviti odluku o privremenom financiranju kako zavod ne bi bio u blokadi, a ostaviti dovoljno vremena novom privremenom ravnatelju zavoda da iskomunicira ovaj spor kako bismo imali taj financijski plan na klupama".

Najmanje pitanja skupštinski zastupnici imali su vezano za Službu za zapošljavanje. 

Pred njih je izišla Tina Pucar, rukovoditeljica sektora za materijalno financijske poslove Službe za zapošljavanje, te izvijestila o financijskom stanju u ovoj Službi.

"Očekuje se rast doprinosa prihoda osiguranja od nezaposlenosti za razdoblje 2024-2026 oko 10,67 do 10,80 posto. Prema revidiranim projekcijama Federalnog ministarstva financija koje smo dobili u listopadu 2023 za HNŽ očekuje se rast prihoda od doprinosa za oko 8,5 posto. Ukupno planirana sredstva za 2024. planiraju se u iznosu od 22.609.460 KM što je za 15,73 posto više u odnosu na procjenu izvršenog plana za 2023. Najveći dio sredstava odnosi se na prihode doprinosa osiguranja od nezaposlenosti koji sudjeluju u postotku od 80,73 posto. Rashodi i izdaci su 22.609.460 KM, a u strukturi su plaće i naknade plus doprinosi. Najviše izdataka ide na materijalno socijalno osiguranje, novčane naknade, doprinosi za zdravstveno osiguranje i dokup staža".

Fond za zaštitu okoliša HNŽ ostao bez planiranih sredstava

Fond za zaštitu okoliša prošao je u ispitivanju puno gore. 

Naime, najprije je premijerka Buhač pojasnila kako je zbog izgubljene tužbe ovaj fond ostao bez 3 milijuna maraka planiranih sredstava.

"U ovom fondu došlo je do smanjenja planiranih prihoda. Sa 6.300.000 KM planirana projekcija prihoda je 2.800 000 milijuna KM. Razlog smanjenja je sudska presuda, odnosno revizija iste kojom je Fond izgubio pravo na naplatu vodnih naknada. Sukladno takvom prihodu planirani su i rashodi pa su smanjeni tekući kapitalni transferi koji su se odnosili na projekte energetske efikasnosti i zaštite okoliša.
Na to sad ne možemo utjecati jer se radi o sudskoj presudi, očito će fond morati iznaći neke druge razine financiranja"; kazala je ona.
Igor Kolobara, ispred Fonda za zaštitu okoliša pokušao je pojasniti Financijski plan za 2024. te opravdati kako nisu računali na to da će ova presuda biti poništena.
"U odnosu na financijski plan za 2024. je da u planu nismo predvidjeli sredstva po osnovu zakona o vodama, iako smo imali pravomoćnu presudu Županijskog suda u Sarajevu protiv Federalnog fonda za zaštitu okoliša. Po reviziji Vrhovnog suda poništene su te presude pa ih ne možemo komentirati. 2,4 milijuna KM koja su bila predviđena za sanaciju deponije Uborak sada su zakočena, nisu nam dostupna pa ćemo nešto morati izmisliti.
U 2023. imali smo podbačaj po osnovu prihoda od posebnih kategorija opasnog otpada, u planu za 2024. planirali smo isti iznos i smatramo da se stvari naplate nisu još uhodale. Naša procjena se zasniva na fiskalnom potencijalu, a nadamo se da će 2024 rezultirati boljim prihodom".

Nijedan grad u HNŽ nema plan upravljanja otpadom


Zastupnicu Vesnu Šunjić zanimalo je koliko gradova odnosno općina u HNŽ ima planove upravljanja otpadom i je li HNŽ usvojila taj plan i kako se dodjeluju sredstva općinama i gradovima?

"3 milijuna maraka je bilo planirano za zaštitu voda. Mi smo u financijskom planu tu uplatu morali predvidjeti, ali sada kad smo ih izgubili, morali smo ih ukloniti.
Fond općinama preraspodjeljuje sredstva. Prije smo mi sami raspisivali javne pozive, teško nam je bilo kontrolirati sve subjekte, stoga smo pristupili da mi dodjeljujemo sredstva općinama, a one dalje imaju monitoring nad tim sredstvima", odgovorio joj je Kolobara. 

Ministar Emil Balavac (Turizam, trgovina i zaštita okoliša) također je izišao da objasni kako je županija ostala bez novca.
"Presuda iz 2017. Općinskog suda u Sarajevu potvrđena je na Županijskom sudu u Sarajevu 2021. Fond za zaštitu okoliša HNŽ je tužio Federalni fond za zaštitu  okoliša kako bi naplatio ovaj iznos od 70 posto od svih naknada koje prikuplja Federalni fond. Obje ove presude su bile povoljne za HNŽ, ali je Vrhovni sud Federacije to poništio, te su rekli da se sve ono što se skupi se ne dijeli po automatizmu 70:30 u korist županije.
I to je ta razlika od 3 milijuna koju smo izgubili presudom Vrhovnog suda", objasnio je ministar.
"Nažalost, moramo reći da  prvi plan upravljanja otpadom koji je bio predložen 2021. nikada nije usvojen, novi plan je rađen za razdoblje 2021. do 2026, nikad se nije našao pred Vladom županije ni pred skupštinom. Ja sam kao resorni ministar naložio reviziju tog plana upravljanja otpadom, tako da se nadam da će do 1.lipnja ove godine taj plan ugledati svjetlo dana i doći pred zastupnike u skupštinu".
Dodao je i kako trenutno "Nijedna općina nema plan upravljanja otpadom. Prozor-Rama je imala nacrt, ali ni on nije usvojen. Ja sam obavio razgovor sa svim načelnicima oko strategije turizma i plana upravljanja otpadom i nadam se da ćemo ove godine pokrenuti proceduru usvajanja" završio je izlaganje ministar.

ZZO HNŽ trebao bi postati operativan u ovome tjednu

Premijerka je uvela zastupnike i u problematiku fincniranja ZZO HNŽ. Odmah je kazala, nadovezujući se na svoj uvodni govor kako "Financijski plan nije ovdje, odluka o privremenom financiranju je tehnička odluka. Napravljena je prema prosjeku izvršenja za prva 3 mjeseca prošle godine, na ovaj način ćemo omogućiti neometan rad zavoda do donošenja financijskog plana. Preuzimanjem dužnosti novog v.d. ravnatelja otklonjene su teškoće koje smo imali u funkcioniranju ZZO proteklih mjeseci, usmjereni na neodobravanje uputnica i osporavanje pojedinih prava osiguranika suprotno pravu o zdravstvenoj zaštiti. Dakle, tehnička odluka u cilju neometanog rada zavoda".

Prvi put je pred Skupštinu izašao i novi vršitelj dužnosti ravnatelja, Andrej Čović.

Skupština HNŽ

Zahvalio je Vladi na ukazanom povjerenju, te pojasnio značenje privremenog financiranja. "Što se tiče privremenog financiranja, pravila su jasna, mogli smo ga usvojiti do 31.3.2024., tako da smo imali financijski okvir od 38 milijuna i 177 tisuća maraka. Bitno je istaknuti da ćemo ovom odlukom omogućiti plaćanja zdravstvenim ustanovama i prava osiguranika, što je bio gorući problem, pa do usvajanja financijskog plana. Bilo je nekih pitanja, želim ih ponoviti. Da su se određeni domovi zdravlja javljali u zavod, mislim da je tu bio problem šuma u komunikaciji zavoda i zdravstvenih ustanova. Ja sam pozvan da dođem na sastanak s ravnateljima domova zdravlja da im prezentiram izračun i kako je on nastao. Ne smijemo dopustiti da se na bilo kojoj osnovi osim zakonske radi taj izračun, jer time kažnjavamo domove zdravlja koji su radili više. Nažalost, dok traje privremeno financiranje, zakon nas onemogućava da povećavamo tranše po potpisanom kolektivnom ugovoru, ali će po usvajanju financijskog plana sva razlika biti isplaćena, pa neće nitko biti oštećen", dodao je komentar na isplate koje predstoje Zavodu.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.