SKUPA NEKA VODA - 247 tisuća kutija cigareta nađeno u cisterni u BiH

Cigarete
GP BiH

Po nalogu državnog Tužiteljstva realizirana je združena operacija zaplijene cigareta vrijednih 1,3 milijuna maraka.  

Aktivnosti su po nalogu Tužiteljstva BiH, realizirali policijski djelatnici SIPA-e uz potporu uposlenika Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, Granične policije BiH i policijskih agencija iz oba entiteta.

Postupajući po nalogu Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici SIPA u suradnji sa Upravom za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, izvršili su pretres kamiona – cisterne, u čijoj unutrašnjosti je pronađena veća količina od oko 247 tisuća kutija cigareta, bez odgovarajućih akciznih markica BiH, koje su sa područja Crne Gore prokrijumčarene na područje Bosne i Hercegovine.

Procijenjena vrijednost oduzetih cigareta na tržištu iznosi više od 1,3 milijuna KM i jedna je od najvećih zapljena ilegalnih cigareta realiziranih na podučju Bosne i Hercegovine.

U ovom predmetu vodi se istraga za kaznena djela: 'Organiziranje skupine ljudi ili udruženja za rasturanje neocarinjene robe' (članak 215.), 'Neovlašteni promet akciznih proizvoda' (članak 210a.) i 'Krijumčarenje' (članak 214.) Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Prilikom realizacije aktivnosti pretresa, uhićen je jedan osumnjičeni, vozač motornog vozila, te su oduzeti dokazni materijali potrebni u postupku.

U združenoj operaciji realiziranoj po nalog Tužiteljstva BiH, sudjelovali su i pružili potporu  Državna agencija za istrage i zaštitu SIPA, UNO BiH, Granična policija BiH, MUP RS, MUP Sarajevske županije, MUP HNŽ PU Prozor.

Tužiteljstvo BiH zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama, poduzima inetenzivne aktivnosti u borbi protiv nezakonitosti koje se odnose na krijumčarenje i nedozvoljen promet akciznih proizvoda, kao kaznenih djela kojima se nanosi velika šteta proračunu Bosne i Hercegovine.