FOTO  SKULPTURE Hercegovac koji kamenu daje dušu

Željko Aleksić Trebinje skulpture
Zoran Lojpur

Skulptura je još od antičkih vremena jedan od načina izražavanja vlastite misli i želje. Netko ima talenat za pisanu riječ, netko za slikarstvo, a mladi Trebinjac Željko Aleksić je odabrao kamen. Kako izgleda kada kamen dobije dušu? Hercegovci se i rađaju na kamenu, blizak im je, pa nije ni čudno što se dosta ljudi iz ovih krajeva bavi obrađivanjem ovog materijala.

"Nama je obrađivanje kamena u krvi, pa postoji određena simbioza između čovjeka i kamena. Tako da sam ja samo još jedan u nizu koji se bavi ovim poslom i koji želi produžiti tradiciju", kaže Aleksić za Hercegovina.info.

Aleksić zasigurno nije samo jedan u nizu. Nije isto uzeti kamen i grubo ga isklesati ili od obične hladne stijene napraviti gusle. Njemu je pošlo za rukom i za sada je treći čovjek kome je to uspjelo. Kako kaže: "Lijepe su vizualno, a još ljepše zvuče".

Gusle je napravio od bilećkog kamena i trebalo mu je oko 500 sati aktivnog rada da ih dovede do savršenstva. Skroman je i ne vodi se onom da 'svatko svoga konja hvali'.

"Prve kamene gusle napravio je Pero Zečević, koji je živio u Nikšiću. One su danas u Vojnom muzeju u Beogradu. Više su bile za divljenje nego što su bile za upotrebu. Prve kamene gusle za upotrebu napravio je Vukić Vule Koprivica i poklonjene su Emiru Kusturici. I treće sam uspio, evo, ja da izradim", priča Željko.

Na pitanje šta mu je najdraže što je napravio i na šta je najponosniji, Aleksić odgovara: "Nezahvalno je odgovoriti šta je najdraže ili najzahtijevnije. Mislim da je svaki rad izazov. Ja najviše radim skulpture, ali kada radim po narudžbi, izrađujem ono što se od mene traži".

Sva njegova djela mogu dobiti svoju svrhu. Mogu služiti kao ukras, a mogu biti od koristi. Zavisi šta se traži, šta napravi, a pravi čuda. Za ovaj posao, kao i za svaki drugi treba imati dozu poštovanja i još veću dozu ljubavi. Ako se poslu priđe sa iskrenim emocijama, one se i prepoznaju, pa i sam rad šalje poruku da je urađen iz ljubavi, a ne 'forme radi'.

Njegove skulpture se mogu naći na svim meridijanima, ali su ipak najviše u granicama BiH. Ono što je zanimljivo jeste da se Željko na ovom polju nije usavršavao, samouk je i to njegovim djelima daje dodatnu čar. Njegove skulpture se mogu kratko opisati 'Graniči se sa nemogućim, a ipak iz kamena izvlači ono najbolje'.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.