SKROMAN PORAST NOVOZAPOSLENIH U FEDERACIJI Četiri od pet novih radnika zaposleno u Sarajevu i Mostaru

novozaposleni,HNŽ,Sarajevo

Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) jučer je objavila ažurirane podatke o broju zaposlenih radnika u Federaciji BIH zaključno s krajem lipnja ove godine, kao i usporedbu s istim periodom prošle godine.

Iz ovih podataka, kao i onih o uplaćenim doprinosima, može se izvući nekoliko zaključaka, objašnjava ekonomist Faruk Hadžić. Prvo, Federacija BiH ima vrlo skroman broj novozaposlenih u protekloj godini. Prema tim podacima, broj novozaposlenih povećao se samo za 5.157 u ovom periodu, s napomenom da se taj trend proteže gotovo godinu dana unatrag.

novozaposleni,HNŽ,Sarajevo

Drugo, od tog broja novozaposlenih, 55,4% je zaposleno u Županiji Sarajevo. Drugim riječima, svaki drugi zaposleni radnik u Federaciji BiH radi u Županiji Sarajevo. Ako bismo dodali i Hercegovačko-neretvansku županiju, te dvije županije činile bi gotovo 80% svih novozaposlenih radnika, odnosno četiri od pet novozaposlenih radnika.

Treće, tri županije imaju manje radnika danas nego prije godinu dana, dok su tri županije blizu te granice.

Četvrto, važno je napomenuti da je naplata izravnih poreza (poreza na rad) u prvih šest mjeseci ove godine porasla u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Prema tim podacima, Porezna uprava FBiH prikupila je 493,6 milijuna KM više poreza.

Je li to rezultat porasta broja novozaposlenih radnika? Nažalost, nije, objašnjava Hadžić. Ako podijelimo taj broj s brojem novozaposlenih radnika, vidjet ćemo da bi prosječna mjesečna uplata poreza i doprinosa po novozaposlenom radniku u Federaciji BiH iznosila otprilike 8.000 KM, što bi značilo da su prosječne plaće po radniku iznosile 12.000 KM.

Nažalost, to nije slučaj, pa je porast prikupljenih poreza rezultat povećanja plaća radnika, a ne masovnog povećanja broja novozaposlenih radnika.

Stoga je nužno hitno provesti ozbiljnu reformu poreznog sustava kako bi se omogućilo povećanje broja zaposlenih radnika, poručuje on.