ŠKORO JUTARNJEM Pišite slobodno da sam bio tajnik Partije

Miroslav Škoro
Miroslav Topić / Ilustracija hercegovina.info

Lider Domovinskog pokreta Miroslav Škoro bio je 1984. ili 1985. predsjednik Komisije za kulturu Općinskog komiteta Saveza socijalističke omladine Osijeka, piše u nedjelju Jutarnji list.

Taj je podatak, navodi dnevnik, potvrdio i sam Škoro u razgovoru za omladinski list Ten iz Osijeka u travnju 1985. kada je, među ostalim, izjavio da je "kao predsjednik Komisije za kulturu OKSSO Osijek, došao do zaključka da se strahovito malo polaže na muzičku djelatnost".

Jutarnji list podsjeća da je Škoro nedavno izjavio da nije primljen u Titove pionire jer je imao upalu pluća te navodi da je je to faktografski možda i točno, ali da je sasvim sigurno bio predsjednik komisije omladinske organizacije koja je djelovala u sustavu Saveza socijalističke omladine te da to dovodi u pitanje njegovu tezu o odlasku iz Jugoslavije 1989. zbog neslaganja sa sustavom.

Poznavajući taj sustav, teško bi se u njemu našlo mjesta za one koji su s njim bili u nekakvoj svađi ili neslaganju. Iz toga se može zaključiti kako Škoro 80-ih godina nije bio u sukobu s jugoslavenskim sustavom ili ga je vješto prikrivao, piše Jutarnji list koji je od Škore pokušao dobiti odgovore na pitanja o njegovim studentskim danima, tadašnjem društvenom životu i aktivizmu te kada je, na koje razdoblje i kako izabran za predsjednika Komisije za kulturu Općinske konferencije Saveza socijalističke omladine Osijeka.

"Ne želim sudjelovati u Vašim igrokazima. Cijeli život sam se trudio biti pošten i dosljedan. Možete slobodno napisati da sam bio sekretar KPJ. Ništa vam neće pomoći da spriječite promjene koje će pokrenuti Domovinski pokret. Osim toga, da ne bi bilo sporno, priznajem unaprijed da sam udisao zrak u bivšoj Jugoslaviji i to na izričiti zahtjev mojih unutarnjih organa", poručio je Škoro Jutarnjem listu.