FOTO  Školstvo u HNŽ-u: Još jedna godina bez službenih dokumenata?

... i programu u HNŽ-u dobiti svjedodžbe o završenom razredu. Prije tjedan dana Predsjednik Sindikata učitelja u HNŽ-u Slavko Lauš obratio se javnosti, ali i Ministru obrazovanja Zlatku Hadžiomeroviću o problemima koji muče učenike razredne nastave koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku.

Ministar Zlatko Hadžiomerović odbio je svaki razgovor sa ravnateljima i sindikalnim predstavnicima škola koje rade po hrvatskom planu i programu.

Osim pisma u razgovoru sa učiteljima i sindikalnim predstavnicima došli smo do sramnih informacija za koje očito u Ministarstvu koje vodi Zlatko Hadžiomerović baš i nije briga.

Naime, iako je već odavno krenulo devetogodišnje školstvo još ne postoji novi zakon o osonovnom školstvu, a sadašnji zakon osnovnom obrazovanju nije odgovarajući za takvo školstvo. Nema novih pedagoških standada koji reguliraju broj djece po odjelima, broj sati po tjednu, ocjenjivanje...

Dosta poražavajući podatak je da djeca koja pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku već pet godina nemaju nikakav dokument o završenom razredu, dok djeca koja pohađaju nastavu po bošnjačkom planu i programu to imaju. Iz ovoga je vidljiva priča  "dvije škole pod jednim krovom".

Znači ukoliko djete završi školu u HNŽ-u ne dobiva nikakav materijalni dokaz o tome i shodno tome nemože se upisati ni u jednu drugu školu van HNŽ-a, jer nema nikakav dokaz o uspješno završenoj školi.

Zanimljiv podatak je i da gore spomenuto Ministarstvo žele da poništi Pravilnik o tehnološkom višku jer ukoliko to i učine ministarstvo će dosta lakše moći upošljavati njima podobne kadrove.

Da li će djeca koja pohađaju nastavu po hrvatskom planu i programu dobiti regularne dokumente o završnom razredu vidjet ćemo do kraja lipnja kada je u školama HNŽ-a dogovorena podjela svjedodžbe diploma o završenom razredu?

Hercegovina.info